Monika Hanigovská Kultúra

Spolupracovala so známym raperom, chystá debutové CD: Vyspovedali sme speváčku Simu

Speváčka Sima sa môže pochváliť početnou fanúšikovskou základňou na internete. A to napriek tomu, že ešte iba pracuje na debutovom albume. My sme ju vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Spolupracovala so známym raperom, chystá debutové CD: Vyspovedali sme speváčku Simu
14
Galéria
Zdroj: Lucas Yurickovic

Speváčka aj textárka Sima (20) je rodáčka z Trnavy. Spolupracovala už napríklad aj so známym raperom Egom a je príjemným úkazom na našej hudobnej scéne. Na internete má už tisícky fanúšikov, ale ľudia ju zažiť môžu aj reálne a to napríklad na rôznych hudobných akciách, napriek tomu, že svoj debutový album ešte len chystá.

Možno za jej úspechmi stojí, ako nám sama prezradila, tvrdá práca, tvrdohlavosť ísť si za svojím, ale aj príchod spontánnych nápadov, kedy dokáže prerušiť práve prebiehajúcu komunikáciu so svojím okolím. Vtedy zrazu vytiahne telefón a začne si zaznamenávať nápady, ktoré sa jej rodia práve v hlave. Lebo ako vraví, ak ten moment odíde, už sa nevráti. Aj taká je sympatická speváčka Sima, ktorá momentálne býva s priateľom v neďalekých Piešťanoch.

Pred niekoľkými rokmi ste vystupovali v hudobnom formáte Hlas Československa, vtedy ste do pozornosti dostali aj samotných obávaných poradcov – Daru Rollins, Michala Davida, či Josefa Vojteka. Mám však pocit, že vaše meno akosi vystrelilo v hudobnom priemysle pomerne nedávno, čo je za tým?

Je za tým dvanásť rokov práce. Myslím si, že všetko má svoju postupnosť. Všetky súťaže, všetka tá snaha, hodiny spevu… To bola tá cesta, ktorá ma doviedla až sem. Som názoru, že všetko čo sa nám deje, sa deje pre niečo. Keď som bola malá, písala som si básničky a vtedy by ma nikdy ani len nenapadlo, že raz si budem písať sama texty skladieb. S odstupom času to beriem ako „prípravu“ pre ten moment, keď som dostala od Ega šancu. Veľa ma toho naučil a som mu za to všetko neskutočne vďačná.

Ako vznikla vôbec spolupráca s raperom Egom?

Vznikla úplne spontánne. Stretli sme sa v štúdiu, kde si vypočul hudbu k skladbe, ktorej sme dali neskôr názov On je len kamarát. Páčil sa mu ten beat, môj príbeh, ktorý sme neskôr preniesli do textu. Jedného dňa mi zavolal, či by som mohla prísť do štúdia, no a keď som prišla, pustil mi svoju nahratú slohu. Bola som nadšená, šťastná, vďačná.

Zdroj: Instagram @simonahegerova

Ako sa hovorí, ide vám karta. Váš posledný nedávny hudobný počin s príznačným názvom Hashtag má na na YouTube už takmer 900 000 zhliadnutí. Na video dosť reagujú dievčatá aj ženy… Čo chcete odkázať týmto klipom aj textom? Bol za tým konkrétny impulz?

Jasné, impulzy chodia stále. Vo svojom „džobe“ stretávam veľmi veľa ľudí, dievčat, žien. Inšpirovala som sa situáciami a rozhovormi, ktoré som zažila s niektorými z nich. Stretla som baby, ktoré nemajú ciele, sny a ani svoje vlastné vízie do budúcnosti. Sú nastavené nájsť si chlapa, ktorý ich finančne zabezpečí a takto sa cítia bezpečne. Potom si dávajú na sociálne siete fotky v drahých autách s hashtagmi ako napríklad „LoveMyLife“. Taktiež týmto songom spomínam aj takzvané „prirodzené“ krásky, ktoré dajú na Instagram fotku v posteli, kde sú nenápadne nalíčené, čo by bolo úplne v pohode – keby tam nedali hashtag „NoMakeUp“. Na hashtagoch nie je ale nič zlé. Je to trend doby, veď aj ja ich dávam. No je rozdiel v tom, aké hashtagy a pri akých fotkách sa používajú.

Aká je teda táto skladba?

Skladba Hashtag ale nie je nenávistná. Keď si tie baby vybrali práve túto cestu, je to ich voľba. Ja som to len ironicky opísala zo svojho pohľadu. A čo ním chcem odkázať? Že už nežijeme v 18. storočí, keď ženy neboli samostatné a boli závislé na mužoch. Museli zvládať všetky domáce práce samy, pretože jediný, kto nosil domov peniaze, bol muž. Už to takto nefunguje. Stále sú tu tie ženy, ktoré sa vedia o seba postarať, presne vedia, čo v živote chcú a taktiež aj to, čo nechcú. Tento song bol môj ironický pohľad na ten určitý typ žien, no na pripravovanom albume už je hotový aj môj ironický pohľad na chlapov, na čo sa samozrejme veľmi teším (úsmev).

Zdroj: Instagram @simonahegerova

Zostaňme prosím chvíľku pri rape. Mám akýsi pocit, že „to“ v hudbe celkovo obľubujete kombinovať. Spájate napríklad už spomínaný rap a pop. Čo je vám však najbližšie?

Nedá sa povedať, čo mi je najbližšie. Snažím sa kombinovať a spájať žánre, neobmedzovať sa. Je to niečo nové, čo nikto na Slovensku nerobí, takže o to viac ma to baví. Nepovažujem sa vyslovene za raperku, skôr za speváčku, ktorá vo svojej tvorbe pracuje s prvkami rapu. S Egom to nazývame spevorap alebo rapospev.

Vaša hudba ide, ako sa vraví, ruka v ruke s nápadným imidžom…

Rada robím veci inak – vo všetkom. Milujem tú slobodu, keď sa môžem vyjadriť hudbou, textami a aj imidžom… Pre mňa práve tá sloboda znamená šťastie.

Považujete sa za rebelku?

Podľa toho, ako sa to vezme. Moje rebelstvo spočíva možno v tom, že vždy som nenávidela „poslúchať“. Nedokážem plniť rozkazy, zákazy, príkazy – robím čo chcem a podľa seba, pretože len vtedy mám zo samej seba dobrý pocit.

Vráťme sa na chvíľku do vášho detstva. Kedy ste v sebe objavili hudobný talent? Cítili ste v tomto smere podporu od rodičov?

Začalo sa to vo mne zobúdzať určite skôr, no keď som mala deväť, začala som brať hudbu naozaj vážne. Chodila som na všetky vystúpenia, ktoré sa mi dostali pod ruku, hlásila som sa na všetky možné súťaže, proste som hľadala tú správnu cestu. Moji rodičia ma najviac podporovali a tešili sa z toho, že mám jasný cieľ, za ktorým si tvrdohlavo idem.

Nedávno ste na sociálnej sieti zaznamenali, že sedíte vo vlaku, idete domov a že do štvrtej ráno ste písali texty, tak aby z toho vznikli nové skladby. Často tvoríte v noci?

Mám pocit, že skoro všetky moje texty vznikli práve v noci (smiech). Cez deň riešim úplne iné veci, v noci chodia nápady, takže často som hore aj do šiestej – siedmej rána a píšem (úsmev). Jediné, na čo hľadám návod, je určiť si čas na písanie songov. Vždy, keď si poviem, že „tak, a teraz to idem napísať, lebo mám deadline a musím to stihnúť“, tak ani jedno slovo zo mňa nevylezie. Chodí to na mňa tak námatkovo, niekedy sa mi stane aj to, že sa s niekym rozprávam, a zrazu vytiahnem telefón, prestanem počúvať, čo sa deje okolo a začnem si písať. Vždy treba zachytiť nápad v tom momente, keď príde. Pretože ak odíde, už nikdy sa nevráti v tej istej podobe. Preto je výnimočný.

Tiež ste tam fanúšikom spomínala, že by ste si želali, aby mal deň štyridsaťosem hodín…Ako vôbec vyzerá váš deň?

Cez deň riešim pracovné stretnutia, vybavujem a zháňam ľudí a priestory na natáčanie klipov, cvičím rôzne spevové cvičenia, aby som sa stále zlepšovala v tom, čo robím. Pre mňa je podstatné rásť a rozvíjať to, čo mi ten s vyššou mocou dal. Okrem toho som doteraz riešila hlavne bývanie, takže sme maľovali, prerábali, sťahovali… no už je to chvalabohu za nami a bývame s priateľom konečne vo svojom.

Viem, že v súčasnosti pracujete na svojej debutovej doske…

Áno, aktuálne pracujem na svojom prvom albume a keďže bývame v byte, cez deň nahrávam… pre dobré susedské vzťahy. V noci riešim maily – rozhovory, ponuky spoluprác, sponzoring a keďže mi píše veľa začínajúcich producentov, raperov, fotografov, atď, tak pozerám a počúvam a čakám, kým ma niečo osloví tak, že mi to vyrazí dych. Takto som našla teraz jedného veľmi šikovného mladého chalana, ktorý sa venuje produkcii celkom krátko, no po vypočutí jeho bítov, som odpadla. Nedávno sme sa stretli a dohodli sme jeden spoločný počin aj na môj pripravovaný album. Viem, aké sú začiatky ťažké, veď aj ja som dostala šancu od Ega, takže cítim zadosťučinenie, keď môžem pomôcť aj ja niekomu, kto začína a má talent.

Zdroj: Instagram @simonahegerova

Odkiaľ vôbec čerpáte inšpiráciu?

Inšpirácia je všade okolo nás, len treba chodiť s poriadne otvorenými očami a taktiež ušami (úsmev).

Okrem písania textov, zasahujete aj inak do svojej hudobnej produkcie?

Väčšinou ma napadnú nejaké melódie, na ktoré si vymyslím text a nahrám ich a potom frajer, ktorý je zároveň aj mojím producentom, to vezme do svojich šikovných rúk a povie mi, čo treba podľa neho zmeniť. Niekedy on príde ako prvý s melodickou linkou, ktorá je skvelá, takže ja len robím text. No je jedna skladba, ktorú budete počuť na albume v takej podobe, že som si spravila aj melodické linky v celej skladbe úplne sama, napísala text a ešte to aj nahrala za jeden jediný deň. Pri tejto skladbe mám pocit, že musí zostať nedotknutá. Je v nej cítiť tú náladu s ktorou prišiel vlastne celý ten nápad a práve preto keby do nej teraz zasiahnem, asi by som porušila jej jedinečnosť (úsmev).

Kedy príde album?

Album chcem vydať približne v októbri – novembri.

Vašu tvorbu počúva dosť mladých ľudí. Piesne sú veľakrát zdielané, teda ste istým príkladom, a ako sa hovorí, na očiach. Ste tá, ktorá môže ovplyvňovať názorovo mladých. Začínate cítiť aj istú zodpovednosť, alebo sa skôr bavíte?

Uvedomujem si, že texty mojich skladieb môžu zasiahnuť hlbšie niektorých fanúšikov, no hlavne sa nechcem cítiť ako niekoho vzor, nechcem sa správať ukážkovo, dávať si pozor na každý svoj krok len preto, že ma sleduje veľa ľudí. Aj ja som iba človek, robím chyby, z ktorých sa neskôr učím. Takže ja sa skôr bavím. Teším sa, že moje skladby oslovujú toľko ľudí a som vďačná za každého jedného fanúšika. Nič neberiem ako samozrejmosť, preto to, že sú pri mne a stretávame sa na koncertoch je pre mňa neopísateľne krásny pocit.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. foto: Lucas Yurickovic

OBRAZOM: Speváčka Sima a  jej  fotky z archívu
14
Galéria
Zdroj: Instagram @simonahegerova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM