Monika Hanigovská Rôzne

Spomínate si na ne? Takéto výšivky kedysi zdobili domácnosti v Trnave a okolí, FOTO

Diela zrodené poctivou ručnou prácou našich starých mám. V Trnave a okolí sa dodnes zachovali krásne výšivky, ktoré kedysi zdobili príbytky obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si na ne? Takéto výšivky kedysi zdobili domácnosti v Trnave a okolí, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Emília Izakovičová Turazová

Krásne ručné diela v podobe výšiviek, ktoré kedysi bežne krášlili naše príbytky, nájdeme u niektorých Trnavčanov či ľudí v okolí v opatere dodnes. Sú živou spomienkou a súčasne pamiatkou na našich milovaných. Tiež nám už pri prvom pohľade na ne prezrádzajú zaujímavosti o našich zvykoch či tradíciách.

Výšivky, ktoré niektorí poznajú aj pod názvom vyšívané nástenky, visievali tradične v kuchyni alebo na mieste, kde sa nachádzala nádoba s vodou. Trnavčania, ale aj obyvatelia z okolia, obľubovali napríklad motívy ľudí, zvierat, rastlín, či detí. Mnohé okrem vyšívaných obrázkov hlásali aj krátke ale výstižné porekadlá, či inak zaujímavý text.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zavesená za vodovou lavičkou

S jednou takouto krásnou výšivkou nás zoznámila Trnavčanka Emília Izakovičová Turazová. Podľa jej slov má pomerne veľké a zachované plátno vyšité červenou niťou už okolo 80 rokov. Súčasne sa však dozvedáme aj o tzv. vodovej lavičke, s ktorou sa táto výšivka spájala. A na ktorú si pravdepodobne spomenú už len niektorí pamätníci.

„Túto výšivku vyšívala moja maminka. Pamätám si, že sme ju mali zavesenú za vodovou lavičkou, tak sa tomu hovorilo. Vodová lavička bola dvojdverová skrinka a mala dva šufliky. Vrch mala umakartový alebo niečo podobné a na nej bolo položene vedro s vodou a hrnček na naberanie vody. Preto mala názov vodová lavička. Lebo neboli v tom čase vodovody – ale studne. Tak sa voda nosila dnu vo vedrách,“ vysvetlila pani Emília.

Spomínaná výšivka bola kedysi zavesená v dome a to konkrétne v dedinke Zvončín, ktorá je od nášho mesta vzdialená len niekoľko minút autom. Dnes pani Emília výšivku opatruje v Trnave.

Odkazy na stenách

O zaujímavých vyšitých textoch nám zase porozprávala Trnavčanka Mária, ktorá taktiež zalovila vo svojej pamäti. „Moja sestra zbierala výšivky už do mladi. Videla ich už ako dieťa v našej rodine, nuž zapáčilo sa jej to asi tak, ako keď niekto zbiera hocičo iné. Je to naozaj krásne kultúrne dedičstvo. Malo by sa ustrážiť. A najmä nezabudnúť naň.“

Ako dodala, takéto výšivky zútulňovali domov a súčasne obsahovali prevažne hlbšiu myšlienku či porekadlo, ktoré oznamovalo, alebo pripomínalo domácim aj návšteve niečo naozaj podstatné. „Napríklad, u mojej mamičky by ste si prečítali: „Ty si Bože mojim Pánom a ja tvojím hospodárom.“ U našej svojskej susedky bolo veselšie, u nej by ste našli vtedy niečo takéto: „Kemu sa u nás nelúbi, nech si dom lepšé zarádi,“ doplnila nám so zvonivým smiechom.

Zdroj: Mária Kolarovičová

Ako nám Trnavčanka Mária prezradila, dokončené výšivky sa následne vyprali, vyškrobili a museli sa dobre vyžehliť. "A potom ešte viac výšivka krásne vynikla,“ dodala na záver.

Krásne výšivky z Trnavy a okolia si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérií.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Diela zrodené ručnou prácou našich starých mám: Krásne výšivky z Trnavy a okolia
6
Galéria
Zdroj: Emília Izakovičová Turazová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM