Zo Slovenska

Športu sa pravidelne venuje iba zlomok školákov. Ako to zmeniť?

Štyria z desiatich piatakov vo voľnom čase nešportujú, pohyb sa im zdá málo atraktívny. Zmeňte to a získajte 1 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Športu sa pravidelne venuje iba zlomok školákov. Ako to zmeniť?
Zdroj: TASR

Pravidelnému športu pod vedením skúsených trénerov sa venuje približne päť percent žiakov základných a stredných škôl. Dve pätiny piatakov vo voľnom čase nešportujú, 15 percent slovenských detí venuje najviac voľného času televízii alebo počítaču.

Alarmujúce štatistiky potvrdzujú, že hoci má Slovensko hviezdy ako Peter Sagan či Marek Hamšík, ktoré obdivujú tisíce mladých, pravidelnému pohybu sa venuje iba zlomok našich potomkov.

Pohľad učiteľa

O mnohom vypovedá aj skúsenosť učiteľa telesnej výchovy Petra, ktorý pôsobil niekoľko rokov na jednom z bratislavských gymnázií. „Na začiatku školského roka som dostal čisto chlapčenskú skupinu. Už na prvej hodine som ostal v šoku – zo 14 žiakov mi 13 priniesli potvrdenie, že sú oslobodení od telesnej výchovy. Ten posledný mal časté zdravotné problémy, takže v podstate necvičil ani on.“

Peter priznáva, že šlo o extrémny prípad. Od kolegov z iných škôl však vie, že bojujú s podobným nezáujmom. „Telesná výchova je na mnohých školách braná ako príťaž v rozvrhu. Keď to porovnám s mojim detstvom, žiaci majú menší záujem hýbať sa. Nebolo to pre nich vôbec atraktívne.“

ČÍTAJTE AJ: Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana

Motivácia pre všetkých

Slovenská asociácia športu na školách upozorňuje, že ak sa budú zvyšovať počty pravidelne športujúcich detí, mladá generácia bude zdravšia a s pozitívnym vzťahom k športu. Pomôcť môžu školské športové súťaže či projekty, kde sa spája šport s kultúrou, výchovou a vzdelaním.

Podľa asociácie treba podporiť i pedagógov. Musia dostať morálne ocenenie, metodickú a technickú pomoc.

Viac športujúcich detí zvyšuje šancu, že sa podarí objaviť talenty, ktoré môžu byť neskôr zaradené do systému výkonnostného a vrcholového športu.

Šport talentovanej mládeže sa realizuje v školských športových strediskách, športových triedach a na športových školách, v centrách talentovanej mládeže a na zväzových centrách prípravy mládeže. Na Slovensku je vyše 1 500 takých subjektov, kde je asi 40-tisíc mladých športovcov. Aj tak je to iba zlomok – takmer 5 percent z populácie navštevujúcej základné a stredné školy.

Čítajte aj: Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie

Získajte 1 000 eur

Ak chcete motivovať deti k pohybu, zabojujte o financie, ktoré ponúka Raiffeisen banka. Stačí predložiť projekt, ktorý osloví nielen deti, ale aj ich rodičov a širokú verejnosť. Dôležité je motivovať mladých k pravidelnému pohybu a lepším výkonom.

O príspevok vo výške 1 000 eur môžu žiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy alebo verejnoprávne inštitúcie. Dobrý nápad môžu prihlásiť do 15. augusta. Ak zaujme a získa najviac hlasov, Raiffeisen banka poskytne príspevok 1 000 eur. Rozhodnúť môžete i vy.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Deti trávia až šesť hodín denne pred obrazovkou. Ako s tým bojovať?

Deti nesportuju dostatocne
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM