Martin Sýkora Zo Slovenska

Správa TANAPu zistila za jeden deň desiatky porušení sezónnej uzávery

Odbor strážnej služby Správy Tatranského národného parku (TANAP) vykonal v Západných a Vysokých Tatrách monitorovaciu akciu, ktorej cieľom bolo dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Správa TANAPu zistila za jeden deň desiatky porušení sezónnej uzávery
Zdroj: TASR

Vyše 50 porušení obmedzenia pohybu!

Strážcovia prírody sa zamerali na pohyb mimo platných turistických chodníkov, dohromady zistili desiatky porušení. „Dôraz sa kládol na nepovolený vstup na miesta, kde platí obmedzenie pohybu návštevníkov v súlade s rozhodnutím orgánu ochrany prírody a kde rovnako dochádza k častým následným zásahom Horskej záchrannej služby,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko. Deviati profesionáli a jeden dobrovoľník počas nedeľňajšej (11.3.) kontrolnej činnosti zistili spolu viac ako 50 priestupkov. Jedenásť z nich bolo nutné riešiť aj v blokovom konaní.

„Vzhľadom na enormný tlak na tieto lokality zo strany návštevníkov bude kontrola týchto i ďalších lokalít vykonávaná pravidelne až do konca obdobia zimnej sezónnej uzávery,“ zdôraznil Majko.

Správa TANAP môže v takýchto prípadoch udeliť pokutu maximálne vo výške 66 eur, väčšinu priestupkov však cez víkend riešili dohovorom a otáčaním turistov späť. „Zaznamenali sme však napr. aj lietanie s dronom načierno, či balóny, ktoré lietali nižšie ako je povolené v národnom parku. Stalo sa aj, že jeden pristál na Vyšných Hágoch. Tieto vážnejšie porušeniu sme posunuli na inšpektorát životného prostredia,“ zdôraznil Majko s tým, že strážcovia sa pri kontrolách často stretávajú aj s urážkami, a dokonca napádaním zo strany návštevníkov.

Uzávera má svoj zmysel!

Sezónna uzávera platí v národnom parku od 13. novembra 2017 až do 15. júna. Majko upozornil, že uzatvorenie turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí okrem chát, ktoré sú prístupné celoročne, má svoje opodstatnenie z viacerých dôvodov. V období na prelome októbra a novembra sa začínalo zazimovanie svišťov a následne aj kamzičia ruja. „V skorých jarných mesiacoch zase začínajú hniezdiť sokoly sťahovavé, následne orly skalné, pomaly sa vyhrabávajú svište a rodia sa mladé kamzíky. V tomto citlivom období je potrebné, aby zvieratá v alpínskom stupni neboli vyrušované návštevníkmi, ale tiež záchrannými akciami pomocou vrtuľníkov. Aby zbytočne zo stresu nemíňali tukové zásoby, ktoré potrebujú v tuhej tatranskej zime na prežitie,“ zdôraznil riaditeľ Správy TANAP.

V tejto súvislosti viackrát apeloval na turistov, aby neriskovali svoj život a rešpektovali fakt, že tatranská príroda potrebuje počas zimy oddych. Majko odhaduje, že počas tejto zimy už uhynulo okolo 30 kamzíkov v dôsledku tuhých mrazov a bohatej snehovej nádielky, ale aj kvôli stresu z preletu vrtuľníkov pri záchrane ľudí v horách.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM