Webnoviny - Svet

Správca NCHZ začína medzinárodný predaj podniku

WEBNOVINY.SK

Foto: nchz.sk BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská správcovská a reštrukturalizačná spoločnosť, správca Nováckych chemických závodov (NCHZ), vo štvrtok oficiálne vyhlási verejné ponukové konanie na predaj chemického závodu, ktorý je v súčasnosti v konkurze. Majetok chemičky bude ponúkať v medzinárodnej verejnej súťaži, inzeráty zverejnení v troch zahraničných tituloch. Správca predpokladá, že víťaz medzinárodného tendra by mohol byť známy na prelome rokov 2010 a 2011.

Záujemcovia, ktorí sa chcú zúčastniť ponukového konania, sa môžu zaregistrovať do 2. septembra tohto roku. Správca očakáva, že o predaj spoločnosti bude záujem. „Ide o strategický podnik v rámci európskeho priestoru, ktorý si aj napriek konkurzu udržal svojich obchodných partnerov a zostal významným slovenským exportérom. Závod sa prevádzkuje v súlade s ustanoveniami zákona o strategických podnikoch,“ uviedol správca konkurznej podstaty Miroslav Ďuračinský.

Novácka chemička sa dostala do problémov potom, ako Európska komisia vlani rozhodla, že ona, ako aj jej bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými spoločnosťami pokutu 19,6 mil. eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.

Začiatkom decembra minulého roka pritom slovenská vláda označila Novácke chemické závody za strategický podnik na základe nového zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností. Ten dáva štátu prednostné právo odkupovať v konkurze majetok spoločností, ktoré vláda označí za strategicky významné a ktoré sa vplyvom krízy dostanú do hospodárskych problémov. Podľa vyjadrení Ministerstva hospodárstva SR z polovice mája tohto roku však zatiaľ do procesu predaja vstupovať neplánuje.

Akciová spoločnosť Novácke chemické závody je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Produkciu chemických výrobkov zabezpečujú výrobné prevádzky troch závodov. Hlavným predmetom podnikania spoločnosti je výroba a predaj výrobkov na báze výroby a spracovania chlóru, produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu (PVC) a produktov jeho spracovania. Spoločnosť exportuje svoje výrobky do viac ako 50 krajín celého sveta. V uzavretom rozpočtovom roku 2008 dosiahli jej celkové tržby 219 mil. eur. V súčasnosti zamestnáva približne 1 700 zamestnancov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM