JAB Kultúra

Sprejeri skrášlili budovu škôlky: Deti víta macko aj kôň, pozrite si úchvatné graffity

Minulý týždeň sa tzv. writeri pustili do skrášlenia novo zrekonštruovanej budovy materskej školy na Jilemnického ulici. Malých novovešťanov bude každé ráno vítať koník, myška či macko. A takto to celé vznikalo...

Ilustračný obrázok k článku Sprejeri skrášlili budovu škôlky: Deti víta macko aj kôň, pozrite si úchvatné graffity
Foto: Jana Buvalová

V rámci akcie Grafitty Spiš si vzali na plecia sprejeri neľahkú úlohu. Skrášliť to čo je pekné a nové. Podľa organizátora podujatia Ľuboša Kreu Bukovinského je jednoduchšie skrášliť šedý múr, či zdevastové steny podchodov. „Tento ročník je úplne iný je to veľká výzva,“ prezradil Krea.

Pokračovanie aj v interéri

Spýtali sme sa aj riaditeľky škôlky Juliany Vandelovej, ako vznikla vlastne takáto myšlienka. „Prvotný impulz bol zo strany rady školy, keď sme prejednávali vandalizmus. Stávalo sa nám, že nám stále niekto popísal steny škôlky dosť nevzhľadnými znakmi a nápismi,“ zdôverila sa riaditeľka. ,,Rozhodli sme sa, že si dáme steny vyzdobiť radšej niečím čo má trvalú a hlavne umeleckú hodnotu,“ dodala. Podľa slov riaditeľky určite budú v rámci finančných možností pokračovať aj po ďalšie roky a nebránia sa ani vnútorným priestorom. „Veľmi sa nám to páči všetko záleží od peniažkov,“ uzavrela Vandelová.

300 sprejov, 80 litrov farby

Okoloidúci rodičia aj detičky boli nadšené z kresieb na stene. „Je to veľmi pekné. Moja dcéra ma veľmi rada koníky,“ povedal jeden z oteckov. Aj mamičke Martine sa kresby páčili. „Lepšie ako tie nepodarky od všelijakých výrastkov zo sídliska. Pôsobí to veľmi príjemne.“ Detičky z materskej škôlky sa tiež zhodli, že zvieratká sa im páčia.

Writeri použili 80 litrov farby – čo je okolo 300 sprejov. A aký bol ich cieľ? „Hlavným motívom boli zvieratká v prírode. Našim cieľom bolo celú kresbu zakomponovať do prostredia,“ uzavrela jediná sprejerka akcie a zároveň manželka organizátora Miriam Bukovinská.

V našej fotogalérii a videogalérii si môžete pozrieť, ako to celé vznikalo.

Macko pred dokončením od sprejerki Miriam
1
Galéria
Priebeh vznikania graffitov na materskej škôlke
8
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM