Eliška Šándorová Rôzne

Staňte sa pri stole sladkým kráľom či kráľovnou! Pripravte si francúzsku špecialitu + RECEPT

Ak neviete, akú dobrotu pripraviť na sviatok Troch kráľov, inšpirujte sa francúzskym koláčom typickým pre tento sviatok. Pri stole sa zabavíte, pozor však na zuby!

Ilustračný obrázok k článku Staňte sa pri stole sladkým kráľom či kráľovnou! Pripravte si francúzsku špecialitu + RECEPT
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com

La galette des Rois je tradičný francúzsky koláč, ktorý sa pripravuje na sviatok Troch kráľov (l’Épiphanie). V krajine galského kohúta sa koláčik teší veľkej obľube u detí i dospelých. Dôvod je sladký!

Francúzska špecialita pozostáva z lístkového cesta, ktoré je plnené mandľovou plnkou. Čaro koláča spočíva v tom, že kuchárka doň šikovne zapečie porcelánovú figúrku alebo mincu. Preto pozor na zuby!

Kráľom sa stáva…

Koláč je rozdelený na toľko častí, koľko je pri stole hostí plus jeden kúsok navyše. Ten sa nazýva aj „časť Panny Márie” alebo „časť dobrého Pána” a je venovaný prvému chudobnému, ktorý sa ukáže. Zvyk je akousi obdobou nášho prestierania počas Štedrého večera.

Zábavný okamih nastáva pri prvom zahryznutí. Kto figúrku nájde vo svojom kúsku koláča, ten sa stáva le roi (kráľ) alebo la reine (kráľovná) a dáva si na hlavu papierovú korunu, ktorú ale nosí celý deň. Môže si pre seba vybrať kráľovnú alebo kráľa.

Dotyčný má na celý deň plno výhod! Všetci sa k nemu musia správať ako k jeho veličenstvu, obsluhovať ho, obskakovať a plniť mu akékoľvek želania.

Pohanský zvyk

Tradícia sa slávi na kresťanský sviatok l´Épiphanie, pôvod je pohanský a siaha až do dávnych čias Rimanov. Počas vianočných sviatkov tzv. Saturnálií boli Rimania štedrí k otrokom, ktorí na niekoľko dní získavali práva svojich pánov. Na konci týchto sviatočných dní bolo zvykom uštedriť une fève (pôvodne bôb) do jedla tomu, kto sa stal kráľom Saturnálií.

La galette des rois je spojením pohanského zvyku, ktorý sa postupom času udomácnil na kresťanský sviatok l´Épiphanie. Ten je spomienkou na príchod les rois mages (Troch kráľov), ktorí priniesli k jasličkám cenné dary a symbolizujú tak radostné stretnutie.

Aj keď je la fête des rois (sviatok Troch kráľov) 6. januára, už tradične sa vo Francúzsku slávi druhú nedeľu po Vianociach.

Zdroj: pixabay.com

Upečte si kráľovský koláč

Ak aj nepatríte k vyznávačom sviatkov, možno sa v tejto zime rozhodnete ostať doma a niečo dobré pre rodinu upiecť. Ak máte doma deti, určite si na kráľovskej dobrote pochutnáte a pri stole sa zabavíte.

Recept

2 ks rozvaľkaného lístkového cesta

130 g najemno nasekaných mandlí (prípadne mandle v prášku)

130 g masla

130 g cukru

2 celé vajcia

vanilkový cukor

rum (alebo rumová esencia, ak koláč budú jesť deti), prípadne Amaretto

štipka soli

1 – 2 žĺtka na potretie

  • porcelánovú figúrku, mincu alebo kusy mandlí

Postup: Ideálne je niekoľko hodín vopred pripraviť plnku. V miske vymiešame cukor, maslo, mandle, 2 vajíčka, trochu soli a rumu. Obidve cestá rozvaľkáme do tvaru kruhu (do veľkosti formy). Jeden kruh by mal byť o čosi väčší ako ten druhý. Na menší kruh nanesieme plnku, 2 – 3 cm od okrajov vynecháme. Do plnky zatlačíme figúrku.

Okraje prvého cesta potrieme žĺtkom. Potom opatrne položíme väčšie rozvaľkané cesto a dobre pritlačíme okraje. S nožom ich pomaly nakrajujeme, aby cesto lepšie držalo.

Nakoniec vrchnú časť potrieme žĺtkom, urobíme zopár dierok do cesta a s pomocou noža nakreslíme mriežky. Rúru vyhrejeme na 200° a pečieme 30 min. Neotvárame skôr ako po 20 minútach. Minútu pred dopečením môžete povrch koláča potrieť cukrom rozpusteným v teplej vode a bude krásne lesklý.

Nuž a potom si vybrať ten správny kúsok, nezlomiť si zub na figúrke a mať kráľovsky vyložené nohy celý deň a nechať sa obsluhovať! :)

Ilustračné foto

Galettes des rois
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM