Monika Földešiová Rôzne

Starajte sa o svoje zuby i celú ústnu dutinu

Vo všeobecnosti sa vie, že výskyt plaku a zbytkov potravy na zubnom povrchu a jeho nedostatočné odstraňovanie vedie tak ku vzniku zubného kazu ako aj k ochoreniam ďasien.

Pri nedostatočnej alebo nesprávne vykonávanej ústnej hygiene dochádza najskôr k zápalovým zmenám v oblasti priľahlého ďasna najmä v dôsledku premnoženia niektorých škodlivých bakteriálnych kmeňov. V takýchto prípadoch hovoríme o zápale ďasna alebo o gingivitíde podmienenej plakom. Klinicky sa najčastejšie prejavuje krvácaním z ďasien pri vykonávaní ústnej hygieny. Prejavy pritom môžu byť lokálne, ale aj celkové. Vo väčšine prípadov býva toto ochorenie nebolestivé a môže prebiehať akútne alebo chronicky.

Ak sa ani pri prvotných varovných signáloch ústna hygiena nezlepší, dochádza k rozšíreniu zápalu aj na závesný aparát zubov a alveolárnu kosť. Hovoríme o ochorení parodontu, parodontóze. Foriem tohto ochorenia je celý rad, ale väčšina prípadov je podmienená práve zlou hygienou. Vzhľadom k tomu, že vplyvom bakteriálneho pôsobenia dochádza k postihnutiu závesného aparátu zubu a úbytku kosti, vedie neliečená forma ku zvýšenému pohybu zubu (zubov), prípadne k jeho (ich) predčasnej strate. Liečba v počiatočných fázach spočíva hlavne v radikálnom zlepšení ústnej hygieny, čo je predovšetkým úloha samotného pacienta, a na lekárovi potom zostáva odstránenie nad/pod-ďasnového zubného kameňa, ktorý sa už vytvoril.

Ako tomu predísť? Predpokladom správnej starostlivosti o zuby je komplexná starostlivosť o celú ústnu dutinum dodržovaním zásad správnej ústnej hygieny. Existuje celý rad pomôcok a prostriedkov na účinné odstraňovanie zubného plaku a zbytkov potravy. Najdôležitejšími sú zubná kefka, vhodná technika čistenia a zubná pasta. Veľký dôraz by sa mal klásť na správnu voľbu zubnej kefky, ktorej hlava by mala byť skôr menšia a s väčším počtom zaoblených štetín. Rozhodujúca je i tzv. tvrdosť. Väčšina zubných lekárov sa prikláňa k používaniu kefiek mäkkých, prípadne stredných (stredne tvrdých).

Zásadný vplyv na výsledok má tiež technika čistenia zubov, pri ktorej by mala byť používaná kefka šetrná k ďasnám, a pritom účinne odstrániť nežiadúci povlak. Metódy čistenia horizontálne či s použitím krúživých pohybov sú už dnes prekonané. Najčastejšie volíme jednosmerný stierací pohyb s miernymi vibráciami od ďasna smerom k plôške zubu pri čistení zo strany, alebo po plôške zubu pri čistení žuvacích plôch. Správny výber a nácvik metódy by mal s každým pacientom prebrať jeho ošetrujúci lekár alebo dentálna hygienička. Popri viditeľných zubných plôškach je potrebné zamerať sa aj na skryté medzizubné priestory. Pri odstraňovaní plaku z týchto miest pomáhajú hlavne medzizubné kefky prípadne dentálna niť. Takisto zubných pást je v dnešnej dobe na trhu celý rad. Z preventívnych dôvodov je dobré sledovať hlavne obsah flôridov (uvádzajú sa najčastejšie v jednotkách ppm). Hodnoty sa u bežných pást pre každodenné použitie pre dospelých pohybujú okolo 1 500 ppm. U pást pre deti potom podľa veku od 250 do 1 500 ppm.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM