Regióny Kultúra

Štart turistickej sezóny na bystrickom námestí: Padol nový rekord!

Prvé tohtoročné vytrysknutie starobylej fontány na Námestí SNP otvorilo letnú sezónu v Banskej Bystrici. Tento moment si nenechalo ujsť približne 3000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Štart turistickej sezóny na bystrickom námestí: Padol nový rekord!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Z toho zhruba polovica s pohármi v ruke, keďže mesto otváralo turistickú sezónu počas jubilejného 5. ročníka vínneho festivalu Vínšpacírka a jazzového festivalu.

Banskobystrický primátor Ján Nosko verí, že v programe, ktorý čaká nielen obyvateľov, ale i návštevníkov mesta počas Kultúrneho leta, si každý nájde to svoje, keďže prináša všetky žánre.

Viceprimátora Martina Turčana teší, že mesto spolu s Cechom hostinských prinieslo pod Urpín vínnu kultúru. Tej návštevníci holdovali až do neskorého večera.

Teší ma, že počet návštevníkov Vínšpacírky rastie každým rokom o 200 až 300 ľudí. V tomto ročníku sme vypredali 1500 lístkov. Podujatie lámalo rekordy nielen v návštevnosti. Bol vytvorený nový slovenský rekord v profesionálnom sekaní sektov metódou sabráž – 65 fliaš za 39 sekúnd. Vypilo sa 2000 fliaš vína a Hodinovú vežu v tento deň navštívilo 220 účastníkov vínnej cesty,“ zhodnotil v nedeľu Turčan.

Aj tento rok organizátori odovzdali ocenenie Vínšpacírky pre osobnosť z vinárskeho fachu.

Tentoraz cena zostala takpovediac doma, v Banskobystric­kom kraji.

Získal ho in memoriam významný vinár a zakladateľ revolučnej myšlienky pestovania ekologického vína Ján Domin.

Spočiatku bol „len“ zanietený vinár a degustátor, ktorého snom bolo vybudovať rodinné vinárstvo. V jeho živote napokon zarezonovalo niekoľko míľnikov, ktoré sú dodnes významné pre slovenskú enológiu. V ére Československa patril medzi absolútnu špičku producentov vín a málokto o ňom vie, že v 80. rokoch sa zaslúžil aj o výrobu prvého slovenského ružového vína. Zomrel vlani týždeň pred Vínšpacírkou.

Od tohto ročníka sme začali s udeľovaním tzv. známky kvality nazvanej Bystrický anjel. Jej cieľom je do budúcna takto označené produkty, konkrétne vína, dostať na regionálne pulty, teda na miesta, ktoré sú významné z pohľadu turizmu a cestovného ruchu,“ dodal Turčan. Ocenenie je udeľované pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM