Martin Sýkora Správy Regióny Zo Slovenska

Starú trojsedačku v Bachledovej doline nahradí nová kabínková lanovka

Všetko pre lyžiarov. Už tento rok nahradí trojsedačkovú lanovku v lyžiarskom stredisku Ski Bachledova pri Ždiari nová desaťmiestna kabínková lanovka.

Ilustračný obrázok k článku Starú trojsedačku v Bachledovej doline nahradí nová kabínková lanovka
Foto: Peter Handzuš

Trasa lanovky bude identická s terajšou, no cesta ňou sa skráti na sedem minút. Jazda bude bezpečná aj pre peších turistov a zároveň bezbariérová. V stredisku chcú novú lanovku uviesť do prevádzky ešte v tomto roku.

Vedenie strediska si uvedomuje momentálnu, nie príliš ideálnu situáciu ohľadom dlhšej prepravnej doby na súčasnej lanovke. Tá súvisí so zvýšeným počtom peších turistov smerujúcich na Chodník korunami stromov počas zimy. Kvôli ich bezpečnosti je preprava spomalená, čo však nevyhovuje lyžiarom. „S demontážou starej lanovej dráhy chceme začať od 12. marca, zatiaľ nevieme povedať, ako dlho bude trvať výstavba tej novej. V priebehu tohto roka by však mala byť už v prevádzke,“ objasnila PR manažérka strediska Martina Múdra s tým, že lyžiarsku sezónu v stredisku ukončia 11. marca a od tejto doby bude v prevádzke len Chodník korunami stromov po vyznačenej pešej trase.

Foto: Peter Handzuš

Náklady na novú kabínkovú lanovku presiahnu štyri milióny eur, v prvej fáze bude jej prepravná kapacita 1734 osôb za hodinu. Stará lanová dráha slúžila v Bachledovej doline 31 rokov, do prevádzky ju uviedli v roku 1986. V stredisku plánujú v tomto roku zrealizovať aj ďalšie investície. „Budú sa týkať modernizácie areálu a infraštruktúry, ako aj zväčšovania kapacity a zvyšovania štandardu reštauračných zariadení, kás, služieb a hygienických zariadení. Presne ich budeme špecifikovať neskôr,“ doplnila Múdra.

Aj napriek pomerne teplej zime hodnotia sezónu v Bachledovej doline dobre. Zaznamenali tu nárast počtu návštevníkov, najmä peších, ktorí smerujú na spomínaný chodník vedúci v korunách stromov. „Ten je obľúbenou atrakciou počas celého roka a turisti, ktorí naň zavítajú, tvoria značnú časť našich hostí,“ uzatvára Múdra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM