Správy

Štátna školská inšpekcia otvorene: Takmer každý 14. žiak bol šikanovaný!

Takmer každý 14. stredoškolák bol šikanovaný a každý tretí bol toho svedkom. Tvrdí to Štátna školská inšpekcia v Správe o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach v SR v školskom roku 2016/2017.

Ilustračný obrázok k článku Štátna školská inšpekcia otvorene: Takmer každý 14. žiak bol šikanovaný!
Zdroj: pixabay.com

Tá dala žiakom vypracovať dotazník, ktorý sa okrem iného zameriaval na oblasť bezpečnosti v školách a problematiku šikanovania.

Dotazníky zadané žiakom základných a stredných škôl zároveň preukázali nízku úroveň oboznámenia sa s poriadkom školy, značná časť žiakov nevedela, či školský poriadok ich školy vôbec riešil problematiku šikanovania.

V prostredí základných škôl vypĺňali dotazník žiaci 6. – 8. ročníka. „Z výsledkov vyplýva, že len 80 percent respondentov sa cíti v škole bezpečne. Obeťou šikanovania bolo viackrát 18 percent žiakov a svedkom šikanovania 43 percent. Pocit bezpečia nemalo v škole sedem percent žiakov, 13 percent uviedlo, že má strach z niektorých spolužiakov,“ uvádza ŠŠI.

Ku šikanovaniu dochádzalo podľa respondentov najčastejšie počas prestávky v triede, na chodbe či na toalete aj napriek zabezpečeniu pedagogického dozoru či nainštalovaných videokamier na chodbách škôl. „Za najbežnejšie sa vyskytujúce prejavy šikanovania označili žiaci ponižovanie, urážanie, vysmievanie sa, zastrašovanie a nadávky. S telesným napadnutím, bitkou, kopaním a týraním mal skúsenosti takmer každý šiesty školák,“ tvrdí ŠŠI. V priestoroch škôl sa žiaci stretávali aj s vandalizmom, ničením školského zariadenia a vecí spolužiakov, s vyhrážaním sa prostredníctvom internetu alebo mobilu, s vyžadovaním vykonávania nezmyselných príkazov, s vymáhaním rôznych služieb, predmetov, jedla či peňazí pod hrozbou trestu.

ŠŠI sa venovala tejto problematike aj na 16 stredných odborných školách a 14 gymnáziách, pričom dotazník vyplnilo 1374 žiakov. Na pôde gymnázií 13 percent žiakov uviedlo, že boli viackrát šikanovaní a vyše 16 percent potvrdilo, že boli jeho svedkami viac ako jedenkrát. Žiaci ako najčastejšie prejavy šikanovania uvádzali jeho verbálnu formu v podobe ponižovania, urážania, vysmievania sa či zastrašovania. Žiaci uvádzali aj formu telesného napadnutia či poškodzovanie veci a vyhrážanie sa.

Na stredných odborných školách z výsledkov dotazníka vyplýva, že takmer deväť percent respondentov bolo v škole šikanovaných, svedkami bolo vyše 31 percent opýtaných žiakov. „Takmer tretina respondentov uviedla, že šikanovanie sa prejavovalo ponižovaním, urážaním, zastrašovaním a nadávkami,“ doplnila ŠŠI. Študenti stredných odborných škôl sa stretli aj s telesným napadnutím.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM