Rastislav Búgel Zo Slovenska

Štátna volebná komisia overuje kandidačné listiny: Stranám vyžrebuje aj čísla

Na svojom šiestom zasadnutí sa dnes zišla Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Hlavnými bodmi programu zasadnutia sú overenie a registrácia kandidačných listín politických strán a hnutí, ktoré sa chcú uchádzať o priazeň voliča v budúcoročných marcových voľbách do NR SR

Ilustračný obrázok k článku Štátna volebná komisia overuje kandidačné listiny: Stranám vyžrebuje aj čísla
Zdroj: TASR

Komisia dnes vyžrebuje aj čísla, s ktorými budú zaregistrované politické subjekty kandidovať vo voľbách. Podľa predbežných aktuálnych informácií tlačového oddelenia Ministerstva vnútra SR by mali byť vyžrebované čísla známe po 13.00 hodine.

HZDS mimo hru

V budúcoročných parlamentných voľbách by malo kandidovať 23 politických strán, hnutí a koalícií. Kandidačnú listinu síce podalo až 24 strán, ale HZDS odmietlo zaplatiť volebnú kauciu 17 000 eur, a teda nesplnilo zákonnú podmienku, a kandidovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

Ostatní zaplatili kauciu

Listinu podali a zaplatili kauciu Slovenská národná strana (SNS), Sloboda a solidarita (SaS), Most-Híd, VZDOR-strana práce, Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia (MKDA), Šanca, KDH, Smer-SD, Sme rodina, Ľudová strana Naše Slovensko, SDKÚ-DS, TIP, Sieť, Komunistická strana Slovenska (KSS), Strana moderného Slovenska (SMS), Strana maďarskej komunity (SMK), SKOK, Odvaha – veľká národná a proruská koalícia, Prosperita Slovenska (lídrom kandidátky by mal byť Ľudovít Kaník), OĽaNO-NOVA, Priama demokracia, Strana zelených Slovenska a koalícia Spoločne za Slovensko (Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana).

Strany, hnutia a koalície mali na podanie kandidačných listín čas do polnoci 6. decembra. Spolu s kandidátkou museli zaplatiť aj volebnú kauciu vo výške 17 000 eur.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur a musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, 48 hodín pred dňom konania volieb (3. marca 2016). Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy (od 20. februára 2016).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM