Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

Štátna zdravotná poisťovňa ukončí rok v strate. Pacienti sa však nemusia obávať

Rekordnú stratu 283 miliónov eur ohlásila na koniec roka Všeobecná zdravotná poisťovňa. Pacienti sa však o svoj obvyklý komfort nemusia obávať.

Ilustračný obrázok k článku Štátna zdravotná poisťovňa ukončí rok v strate. Pacienti sa však nemusia obávať
Zdroj: TASR

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. Štátna poisťovňa je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv.

Oznámil to šéf poisťovne Miroslav Kočan na základe analýzy od spoločnosti Deloitte Advisory. Tvrdí, že pacienti sa obávať nemusia.

Pod vznik účtovnej straty podpísal historický rast nákladov na zdravotnú starostlivosť. V tomto roku majú medziročne vzrásť o 193 miliónov eur, pričom príjmy sa zvýšia asi o 50 miliónov eur, priblížil šéf VšZP Miroslav Kočan. Zároveň sa v dostatočnej výške netvorili technické rezervy.

Pacienti sa nemusia obávať

Solventnosť poisťovne a úhrady pre nemocnice či ambulancie podľa Kočana ohrozené nie sú. Deklaroval, že poistenci sa obmedzenia zdravotnej starostlivosti obávať nemusia. „Pre poistencov je zabezpečená v plnej miere,“ vyhlásil. Keďže ide o účtovnú stratu, VšZP má svoje záväzky uhrádzať v lehotách splatnosti.

Štátna poisťovňa musí teraz vypracovať ozdravný plán. Kočan očakáva, že by sa do plusu mohla opäť dostať v roku 2018.

„Ministerstvo zdravotníctva vníma situáciu vo VšZP. Tieto priebežné výsledky hospodárenia nemajú vplyv na schopnosť poisťovne plniť si svoje finančné záväzky. Platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti nie sú nijako ohrozené ani obmedzené,“ reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.

Zistíme, čo je vo veci

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si nevie vysvetliť kroky predchádzajúceho vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Štátna poisťovňa po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv, by mala ukončiť rok s rekordnou stratou. „Nechcem nikoho ani očierňovať, ani hneď robiť závery, preto je potrebné, aby sa veci poriadne zauditovali,“ skonštatoval Drucker po dnešnom rokovaní vlády.

Šéf rezortu avizoval, že pokiaľ sa potvrdia pochybenia v účtovníctve, bude žiadať, aby predchádzajúce vedenie vrátilo odmeny za dobrý hospodársky výsledok. „Samozrejme, pokiaľ nemal byť vykázaný zisk a preukáže sa, že boli zle zaúčtované niektoré náklady, a to malo spôsobiť zníženie alebo žiadny nárok na vyplatenie odmeny, tak to je prirodzené,“ povedal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM