Webnoviny - Svet

Stavebná produkcia v marci posilnila o pol percenta

WEBNOVINY.SK

Foto: SITABRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Stavebná produkcia v marci tohto roka zaznamenala medziročný nárast o 0,5 % pri objeme 368,6 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov boli výkony sektora oproti februáru vyššia o 5,6 %, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla stavebná produkcia objem 895,6 mil. eur a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška bola nižšia o 2,5 %.

Produkcia realizovaná stavebnými firmami v treťom mesiaci roka v tuzemsku klesla o 2,2 % na 348,5 mil. eur. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii sa medziročne znížil o 2,6 percentu­álneho bodu na 94,5 %. „Vývoj tuzemskej produkcie ovplyvnil pokles stavebných prác na novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 2,8 % a na opravách a údržbe o 5,8 %,“ uviedol ŠÚ. V štruktúre tuzemskej produkcie nová výstavba vrátane modernizácií a rekonštrukcií tvorila 80,9 %, čo bolo o 0,6 percentu­álneho bodu menej ako vlani. Podiel prác na opravách a údržbe sa medziročne znížil o 0,7 percentu­álneho bodu na 17,1 %. Z hľadiska výrobného zamerania vzrástli práce realizované na inžinierskych stavbách o 8,5 %, objem stavebných prác na budovách bol nižší o 5,3 %. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 74,7 % a inžinierske stavby 25,3 %. Produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí sa v marci medziročne zvýšila o 91,5 % na 20,1 mil. eur a jej podiel na celkovom objeme produkcie tvoril 5,5 %.

Vo februári tohto roka zaznamenalo stavebníctvo medziročný pokles 7,9 % pri objeme 268,5 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov boli výkony sektora oproti januáru nižšie o 3,8 %. Stavebná produkcia v minulom roku medziročne klesla o 4,6 % na 5,535 mld. eur. Podľa prieskumu spoločnosti CEEC Research uskutočneného v spolupráci s firmami KPMG Slovensko a Ipsos Tambor medzi predstaviteľmi stavebných podnikov na Slovensku, trh stavebníctva by sa mal v tomto roku stabilizovať a v budúcom roku ho už po rokoch prepadov čaká opäť rast. Stavbári v roku 2011 očakávajú už len mierny pokles veľkosti stavebného trhu o 1,4 % a pre rok 2012 predpokladajú rast stavebného sektora, ktorý vykazoval výrazné prepady v rokoch 2009 a 2010, o 5,6 %.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolt Lukáč očakáva, že v tomto roku dosiahne slovenské stavebníctvo dno a v budúcom roku by už malo odvetvie začať opäť rásť. Podľa Lukáča by sa mala situácia v tomto roku stabilizovať a o rok môže prísť nárast produkcie. „Ak ministerstvo dopravy rozbehne aktivity pri výstavbe, verím, že prídu v tomto, ale hlavne v budúcom roku, môže nastať pozdvih stavebného sektora,“ uviedol Lukáč koncom marca pre agentúru SITA.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM