Regióny

Stavebný rozmach v obci pri Košiciach: Čím priťahuje ľudí ako magnet?

Obec z okresu Košice-okolie sa teší obrovskému záujmu. Starosta prezradil jej hlavné prednosti a lákadlá. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Stavebný rozmach v obci pri Košiciach: Čím priťahuje ľudí ako magnet?
Zdroj: TASR

Nižná Kamenica, ktorá leží v okrese Košice – okolie zažíva stavebný rozmach. Kým v roku 2001 mala dedina necelých 490 obyvateľov a 133 rodinných domov, v súčasnosti je to 570 obyvateľov a 190 domov. Čo je pre ľudí najväčším lákadlom?

„Ročne nám pribúda nejakých 5–6 domov. Prakticky polovička obce už sú občania, ktorí nie sú odtiaľto rodáci. Verím, že obec bude mať v dohľadnej dobe možno aj dvojnásobok obyvateľov, lebo je tu skutočne obrovský dopyt po pozemkoch,“ uviedol starosta obce Miroslav Líška.

Nižná Kamenica má dobrú polohu, od krajského mesta je vzdialená po ceste 22 kilometrov. Autom sa tak dá do Košíc, kde má väčšina obyvateľov zamestnanie, dostať za 15 minút. Lákadlom je blízkosť Košíc, pokojné prostredie i príroda Slanských vrchov.

Starosta Nižnej kamenice však vyzdvihol aj ďalšie plusy obce.

„Nemáme tu kriminalitu alebo starosti s neprispôsobivými občanmi, nie sú tu nejaké fabriky, ktoré by znečisťovali okolie, takže je tu taká oáza pokoja,“ vysvetľuje Líška záujem o túto lokalitu.

Nezamestnanosť je v obci minimálna. Prisťahovalci sú z Košíc, okolitých obcí i vzdialenejších miest. Starosta sa teší rozširovaniu obce, čo však so sebou nesie aj riešenie potrieb obyvateľov.

Nájde sa však aj niekoľko vecí, ktoré obec plánuje v budúcnosti vybudovať.

„Treba nám pritiahnuť infraštruktúru, urobiť cestu, elektriku, vodovody, čiže tieto veci obec postupne rieši, ako sa dá. Sme však radi, že sa nám obec rozvíja a občanov nám pribúda,“ konštatoval.

Podľa starostu je okrem toho potrebné urobiť v obci aj kanalizáciu, s tým súvisí vybudovanie čistiarne odpadových vôd. „Tieto veci riešime a snažíme sa ísť krok po kroku dopredu,“ povedal starosta.

Z projektov, ktoré obec plánuje postupne realizovať, spomenul zateplenie budovy a výmenu kúrenia na základnej škole, rekonštrukciu budovy požiarnej zbrojnice, vybudovanie multifunkčného športového centra a Domu smútku, ako aj pokračovanie v obnove kaštieľa, kde sídli obecný úrad.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM