Kristína Kožiaková Rôzne

Netradičné vianočné jedlá Horehroncov: Halušky, hrachová kaša, kapustnica s medom...

Vianoce sú okrem iného sviatkom, ktorým si ctíme tradície. Mnohé rodiny si štedrovečerný stôl prispôsobujú dobe. Existujú však aj také, kde tradícia prežíva z pokolenia na pokolenie.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné vianočné jedlá Horehroncov: Halušky, hrachová kaša, kapustnica s medom...
Zdroj: TASR

Keď zaostríme na klasickú Horehronskú štedrovečernú večeru, tak tam určite nájdeme kapustnicu v rôznych obmenách aj pupáky prípadne opekance.Tie sa podávajú s bryndzou alebo makom na sladko. Rybka a šalát patria taktiež, už medzi zaužívané jedlá aj na Horehroní. My sme sa však zamerali na pár menej známych no jedinečných pokrmov, ktoré sa v niektorých rodinách tradujú už niekoľko generácií.

Halušky na Vianoce?

Po prvý netradičný Vianočný pokrm nemusíme ísť ďaleko, a to konkrétne do obce Beňuš. „Naša rodina má podľa tradície na vianočnom stole bryndzové halušky s klobásou, ktorá sa vyvarila s kapustou. Podľa mojich informácií v rodine sa tento zvyk traduje približne od roku 1910,“ prezradila nám Norika, ktorej rodina má dodnes na štedrovečernom stole halušky.

Sušienky v kapustnici…

Po ďalší skvost na štedrovečernom stole si odbehneme do Valaskej. Ako sme spomínali, tak kapustnica na Horehroní nie je ničím neobvyklá, ale počuli ste už takýto recept? Pôstna Valaštianska kapustnica sa pripravuje z kapustovej vody. Pridá sa len pár rezancov kapusty a veľa sušených hríbov. Keď sú hríby uvarené dajú sa do polievky sušienky. Sušené jablká, hrušky aj slivky. Potom sa urobí jemná maslová zápražka a neskôr sa pridá smotana.

"Valaštianska kapustnica sa nedochucuje a dáva sa do nej len lyžica medu na zjemnenie,"po­rozprávala nám Oľga Datlová z Valaskej.

Z jednej misy

Minulý rok sme priniesli článok o tom ako tradičné vianočné pokrmy zanikajú a miznú z našich štedrovečerných stolov. Dnes sme radi, že aj napriek vtedajšiemu tvrdeniu, že kaše alebo strukoviny, ktoré sa varili na Štedrý večer na storaký spôsob, už vymizli, nie je pravdivé. Zistili sme, že tieto tradície sa predsa len v niektorých rodinách dodržujú. „Moji rodičia, okrem stolovania, ktoré je typické tým, že všetci jedia z jednej misy, majú na stole tradičnú fazuľovú a hrachovú kašu,“ podelil sa s nami Marcel.

Hubová namiesto kapustnice

Nie však v každej domácnosti nájdeme na Štedrý večer kapustnicu. Väčšina Ďumbierskomýťanov má na svojom stole hubovú polievku. „Je to čistý vývar z hríbov zahustený múkou,“ prezradila Lenka. „Ujčok Marian z Mýta povedal, že keď bol dieťa tak jeho stará mať robila demikát. Natrhaná kôrka chleba zaliata mliekom alebo vodou to už si nepamätau a podľa chuti sa dala bryndza abo maku,“ vtipne dodala.

Ak máte na štedrovečernom stole aj vy niečo netradičné, podeľte sa o to s nami na brezno@global24.sk. Radi túto informáciu zverejníme.

Môže vás zaujímať:

Tradičné Vianoce v našich domácnostiach zanikajú: Sušené slivky nahradilo mango, kapra losos

Špeciality starých mám z Horehronia, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM