Webnoviny - Svet

ŠTEFANOV: Žiadosť o zbavenie imunity je spolitizovaná vec

WEBNOVINY.SK

Poslanec NR SR za stranu SNS Igor Štefanov.Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Žiadosť o zbavenie poslaneckej imunity je podľa poslanca Národnej rady SR za SNS Igora Štefanova od začiatku spolitizovaná vec. „Tlak politikov bude vyvíjaný naďalej. Na celej veci je nános výmyslov, poloprávd a neprávd. Treba počkať, ako to bude aj v budúcnosti generálna prokuratúra celé posudzovať,“ uviedol dnes Štefanov pre agentúru SITA.

GP zatiaľ nepožiada parlament o zbavenie imunity Štefanova

Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý dnes vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa prípadu tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry. „Doposiaľ neboli preukázané všetky skutočnosti, ktoré by ho oprávňovali predložiť žiadosť o súhlas s trestným stíhaním poslanca Igora Štefanova do Národnej rady SR,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Generálna prokuratúra SR zároveň považuje vyjadrenia politikov k tejto kauze za neprimeraný politický zásah do činnosti prokuratúry a samostatnosti prokuratúry, ktorú jej zaručuje Ústava SR. „Považujeme za neprijateľné, aby osoby, ktoré nie sú na to oprávnené, verejne hodnotili postup prokurátora a vyvíjali mediálny nátlak na urýchlené vybavenie veci bez jej seriózneho preskúmania. Ide o spis, ktorý má osem zväzkov a viac ako 2 000 strán. Navyše ide o oblasť s komplikovanou právnou úpravou, ktorú treba na prvom mieste posúdiť z hľadiska zákona o verejnom obstarávaní a súvisiacich právnych predpisov a až následne vyhodnotiť existujúci právny stav z trestnoprávneho hľadiska,“ informuje Tökölyová. Generálna prokuratúra žiada kompetentných, aby nezaťahovali prokuratúru do politického predvolebného boja o post generálneho prokurátora a noviel zákonov týkajúcich sa prokuratúry. Zároveň odmieta súvislosť s konaním prokuratúry vo veci nástenkového tendra a pripravovanej novely zákona o prokuratúre, ako to naznačil minister vnútra Daniel Lipšic. „Spájanie rozhodovania o trestnej veci Igora Š. s budúcou voľbou generálneho prokurátora je absurdné a vykonštruované,“ tvrdí Tökölyová.

V kauze „nástenkový tender“ sú obvinení štyria ľudia

Policajný vyšetrovateľ požiadal prokuratúru, aby žiadala parlament o zbavenie Štefanova poslaneckej imunity. Dôvodom je nástenkový tender, pre ktorý vyšetrovateľ obvinil štyroch ľudí, medzi nimi aj exministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Januška, ktorý bol nominantom SNS. Štefanova nemohol, lebo ho chráni imunita. Štefanov pôsobil v minulom volebnom období ako minister výstavby a regionálneho rozvoja. Nastúpil po Mariánovi Januškovi, ktorého musela SNS stiahnuť pre nástenkový tender po tlaku premiéra Roberta Fica. Fico napokon odvolal aj Štefanova. Po zverejnení obvinenia Štefanov medializoval informáciu, že na Slovensku je odpočúvaných 40 politikov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM