Webnoviny - Svet

Štefanovi strata imunity zatiaľ nehrozí, vyriešila to GP

WEBNOVINY.SK

Poslanec NR SR za stranu SNS Igor Štefanov.Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Žiadosť o zbavenie poslaneckej imunity je podľa poslanca Národnej rady SR za SNS Igora Štefanova od začiatku spolitizovaná vec. „Tlak politikov bude vyvíjaný naďalej. Na celej veci je nános výmyslov, poloprávd a neprávd. Treba počkať, ako to bude aj v budúcnosti generálna prokuratúra celé posudzovať,“ uviedol dnes Štefanov pre agentúru SITA.

GP zatiaľ nepožiada parlament o zbavenie imunity Štefanova

Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý dnes vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa prípadu tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry. „Doposiaľ neboli preukázané všetky skutočnosti, ktoré by ho oprávňovali predložiť žiadosť o súhlas s trestným stíhaním poslanca Igora Štefanova do Národnej rady SR,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Generálna prokuratúra SR zároveň považuje vyjadrenia politikov k tejto kauze za neprimeraný politický zásah do činnosti prokuratúry a samostatnosti prokuratúry, ktorú jej zaručuje Ústava SR. „Považujeme za neprijateľné, aby osoby, ktoré nie sú na to oprávnené, verejne hodnotili postup prokurátora a vyvíjali mediálny nátlak na urýchlené vybavenie veci bez jej seriózneho preskúmania. Ide o spis, ktorý má osem zväzkov a viac ako 2 000 strán. Navyše ide o oblasť s komplikovanou právnou úpravou, ktorú treba na prvom mieste posúdiť z hľadiska zákona o verejnom obstarávaní a súvisiacich právnych predpisov a až následne vyhodnotiť existujúci právny stav z trestnoprávneho hľadiska,“ informuje Tökölyová. Generálna prokuratúra žiada kompetentných, aby nezaťahovali prokuratúru do politického predvolebného boja o post generálneho prokurátora a noviel zákonov týkajúcich sa prokuratúry. Zároveň odmieta súvislosť s konaním prokuratúry vo veci nástenkového tendra a pripravovanej novely zákona o prokuratúre, ako to naznačil minister vnútra Daniel Lipšic. „Spájanie rozhodovania o trestnej veci Igora Š. s budúcou voľbou generálneho prokurátora je absurdné a vykonštruované,“ tvrdí Tökölyová.

TICHÝ: Voľba GP nemala vplyv na vrátenie žiadosti o imunite Igora Štefanova

Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý vylučuje, že by vrátenie žiadosti o zbavenie imunity poslanca Štefanova súviselo s blížiacou sa voľbou generálneho prokurátora. „To je spájanie nespojiteľných vecí, ktoré spolu nesúvisia,“ povedal pre agentúru SITA Tichý. Minister vnútra Daniel Lipšic v stredu označil za absurdné a neprijateľné, ak generálna prokuratúra čaká s podaním návrhu na zbavenie imunity Štefanova do parlamentu, kým nebude voľba generálneho prokurátora. Lipšic vtedy upozornil, že kandidáti, ktorí majú vplyv na generálnej prokuratúre a v jej vedení, majú záujem, aby voľba nejakým spôsobom dopadla. „Potrebujú hlasy poslancov a jeden poslanec má byť trestne stíhaný. Dovtedy ten návrh do parlamentu nepríde, čo považujem za škandalózne. Ak generálna prokuratúra vysiela signál, že je schopná chrániť poslancov podozrivých z trestného stíhania a ak zostane zachované súčasné vedenie prokuratúry, tak týmto ten signál vysiela. Vysiela signál, že nejakí ľudia sú nad zákonom. Generálnej prokuratúre tento stav vyhovuje,“ vyhlásil Lipšic.

Tichý nie je kandidátom na generálneho prokurátora

Zastupujúci šéf prokuratúry Tichý, ktorý dnes vrátil vyšetrovací spis týkajúci sa prípadu tzv. nástenkového tendra Úradu špeciálnej prokuratúry, zdôraznil, že on nie je kandidátom na generálneho prokurátora. „Ani jeden z kandidátov na generálneho prokurátora sa na preskúmavaní tohto spisu nepodieľal,“ konštatoval Tichý s tým, že chcel zamedziť dôvodu na vznik „takých politických hier“. Podľa neho je len zhoda náhod, že rozhodnutie z jeho strany vyšlo na verejnosť v tieto dva dni. „Momentálne je stav dokazovania a preukazovanie skutočností také, že nie je preukázaný pánovi Štefanovi trestný čin, z ktorého je podozrievaný. Ide o úmyselný trestný čin a chýbajú mi dôkazy, ktoré by mi ukázali jeho úmysel obohatiť sa alebo niekoho poškodiť,“ vysvetlil Tichý. Upozornil, že jeho rozhodnutie nebráni vyšetrovateľovi a špeciálnej prokuratúre, aby ďalej konali a aby opätovne spis predložili aj s návrhom na zbavenie imunity poslanca. „Ak tu aj došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, je potrebné dokázať, že to má takú intenzitu, že týmto došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, z ktorého je Štefanov podozrivý,“ zdôraznil Tichý. O spise už mali poradu a dozorujúca prokurátorka vie, čo má zabezpečovať. Tichý nemôže spis rozoberať detailne a hovoriť o dôkazoch, aby nezmaril priebeh prípravného konania. V spise sa nachádzajú vyjadrenia kontrolných orgánov, teda NKÚ a ÚVO, ktoré podľa Tichého nie sú jednoznačné a vyšetrovateľ sa bude musieť s rozpormi vysporiadať. O spise už mali poradu a dozorujúca prokurátorka vie, čo má zabezpečovať.

Štefanov a Janušek zažalovali Lipšica

Slovenská národná strana (SNS) odmieta akékoľvek podozrenia voči jej predstaviteľom, kriminalizovanie predstaviteľov SNS, lebo každá mediálna bublina vždy po niekoľkých mesiacoch spľasne ako lživé obvinenie. „SNS aj v tomto prípade – v prípade lživých výrokov a obvinení ministra Daniela Lipšica voči našim predstaviteľom Igorovi Štefanovovi a Mariánovi Januškovi – koná, vo štvrtok na Lipšica obaja páni podali trestné oznámenia i žaloby na ochranu osobnosti s požiadavkou verejného ospravedlnenia,“ uviedla dnes pre agentúru SITA hovorkyňa SNS Jana Benková. Zároveň dodala, že SNS sa hneď po zverejnení podozrení a verejného odsúdenia niektorých predstaviteľov SNS súčasným ministrom vnútra SR D. Lipšicom vyjadrila, že ide len o mediálnu bublinu bez relevantných dôkazov a účelové vystúpenie ministra preto, aby sa pán Lipšic večer doma videl v televízii.

V kauze „nástenkový tender“ sú obvinení štyria ľudia

Policajný vyšetrovateľ požiadal prokuratúru, aby žiadala parlament o zbavenie Štefanova poslaneckej imunity. Dôvodom je nástenkový tender, pre ktorý vyšetrovateľ obvinil štyroch ľudí, medzi nimi aj exministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Januška, ktorý bol nominantom SNS. Štefanova nemohol, lebo ho chráni imunita. Štefanov pôsobil v minulom volebnom období ako minister výstavby a regionálneho rozvoja. Nastúpil po Mariánovi Januškovi, ktorého musela SNS stiahnuť pre nástenkový tender po tlaku premiéra Roberta Fica. Fico napokon odvolal aj Štefanova. Po zverejnení obvinenia Štefanov medializoval informáciu, že na Slovensku je odpočúvaných 40 politikov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM