Zo Slovenska

Stop plytvaniu. Použitie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti upraví zákon

Použitie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT) upraví novela zákona o potravinách, ktorej návrh z dielne agrorezortu schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Stop plytvaniu. Použitie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti upraví zákon
Zdroj: TASR

Novela by mala byť účinná od 1. januára 2017. „Návrhom (novely) zákona sa upravuje možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti v rámci celosvetového trendu na znižovanie strát potravín a odpadu z potravín, vrátane určenia zodpovednosti za bezpečnosť týchto potravín,“ priblížil agrorezort.

Novelou sa ďalej ukladá povinnosť právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom, ktoré vykonávajú analýzu potravín, nahlásiť Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR zistenie, že potravina je zdraviu škodlivá.

Čítajte aj: Škaredú zeleninu a ovocie predávajú už aj Česi. Pridajú sa aj naše reťazce?

Vypúšťa sa klauzula vzájomného uznávania, a to z dôvodu požadovania EK na jej uvedenie v každom vykonávacom predpise k zákonu a v súčasnosti aj jej zmene znenia.

„Nahradzuje sa povinnosť nahlásenia pred dodávkou niektorých druhov potravín pri distribúcii z členských štátov v zmysle podmienok voľného pohybu tovaru a dovoze potravín z tretích krajín bežnou trhovou kontrolou. Ďalej v zmysle nariadenia EÚ o poskytovaní informácií o potravinách sa upravuje možnosť neposkytovať informáciu o výživovej hodnote potravín výrobcom malých množstiev potravín a povinnosť označovať pri nebalených potravinách informáciu o alergénoch v potravinách, ak ich obsahujú. Z praxe vzišla požiadavka na zákaz prepravy nezlučiteľných druhov potravín,“ spresnilo MPRV.

V nadväznosti na požiadavku EÚ sa zo zákona vypúšťa paragraf upravujúci požiadavku na prevádzkovateľov na zverejňovanie percentuálneho podielu z obratu z predaja potravín vyrobených na Slovensku.

Taktiež sa návrhom zákona rieši spôsob kontroly potravín predávaných na diaľku. Dopĺňa sa poverenie ŠVPS SR na kontrolu tzv. stárenia liehovín v zmysle euronariadenia upravujúceho požiadavky na lieh a liehoviny.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM