Monika Földešiová Regióny

Štrajk školských odborárov pokračuje: V Prešove čakajú 2000 protestujúcich!

Séria protestných zhromaždení pracovníkov školstva, ktorú v krajských mestách na Slovensku pripravujú školské odbory, sa začne v utorok (11.12.) v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk školských odborárov pokračuje: V Prešove čakajú 2000 protestujúcich!
Zdroj: Dnes24.sk

Predsedníčka prešovskej Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Darina Nagyová dnes uviedla, že protestné zhromaždenie sa začne pred novou budovou Divadla Jonáša Záborského v Prešove o 14.30 h.

Konštatovala, že očakávajú zástupcov zamestnancov materských, základných, stredných i vysokých škôl z krajského mesta, ale aj zo širšieho okolia. „Rátame s účasťou okolo 2000 ľudí. Zatiaľ čo máme ohlasy z regiónov, posielajú nám sem autobusy aj z iných okresov Prešovského kraja. Pozvali sme aj rodičov, ktorí chcú podporiť zmeny v školstve. Vyzvali sme aj študentov pedagogickej fakulty, aby prišli podporiť tieto zmeny,“ povedala Nagyová.

Vysvetlila, že práve študentov tejto fakulty, ako budúcich učiteľov sa táto problematika bytostne dotýka. Podľa nej práve zlá situácia v školstve odrádza mladých ľudí, aby sa tomuto povolaniu venovali.

Na stretnutí sa účastníkom prihovorí predseda (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek a ďalší zástupcovia. Rovnako očakávajú verejné vyhlásenia učiteľov, rodičov a študentov.

Nagyová zdôraznila, že štrajk je síce prerušený, ale v regiónoch Prešovského kraja je veľmi zlá nálada a medzi zamestnancami vládne nespokojnosť. Podľa jej vyjadrenia sú ľudia ochotní opäť vstúpiť do štrajku.

„Na tomto mítingu vysvetlíme udalosti, ktoré sa odohrali od zasadnutia rady zväzu, ktoré sa konalo 5. decembra, a budeme hľadať východisko, ako pokračovať ďalej v našich protestoch,“ dodala Nagyová.

Odborári pôvodne plánovali aj protestný pochod centrom mesta, podľa Nagyovej, však od neho nakoniec upustili a všetky aktivity sa uskutočnia pred divadlom. Ako dôvod uviedli to, že v pešej zóne sa konajú Vianočné trhy a preto nechceli narušiť ich atmosféru.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM