Zo Slovenska

Takmer 1800 učiteľov vstúpilo do štrajku. Chcú vyššie platy a lepšie podmienky

Akcia, ktorú organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, má vládu prinútiť, aby splnila požiadavky pedagógov.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 1800 učiteľov vstúpilo do štrajku. Chcú vyššie platy a lepšie podmienky
Zdroj: TASR

Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 1773 učiteľov zo 106 škôl. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Zapojené sú školy zo všetkých krajov Slovenska. Najväčšie zastúpenie má Bratislavský, Košický a Banskobystrický kraj. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov.

V dnešný deň sa na zapojených školách neučilo jednu vyučovaciu hodinu. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra tri vyučovacie hodiny.

PREČÍTAJTE SI: Učitelia opäť vstupujú do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine

Učitelia žiadajú, aby:

vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017

bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl

PREČÍTAJTE SI: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky

Štrajk opäť po štyroch rokoch

„Práve pred štyrmi rokmi, 13. septembra, sa uskutočnil jednodňový štrajk, do ktorého sme sa zapojili a vtedy sme bojovali za identické požiadavky, ktoré doteraz neboli splnené a vláda ich neustále ignoruje," uviedol Vladimír Crmoman z ISU.

Štrajk považujú zástupcovia ISU už teraz za úspešný a očakávajú, že sa doň postupne zapoja ďalší učitelia. Podľa vlastných slov sú nespokojní pedagógovia pripravení rokovať s vládou o svojich požiadavkách. „Vyzývame vládu, aby splnila požiadavky. Sme pripravení hocikedy rokovať o oprávnenosti našich požiadaviek,“ dodal Crmoman.

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Minister školstva: Platy zvýšime

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) už na avizovaný štrajk učiteľov reagoval tým, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. „Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade SR, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve o zvyšovaní platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza programové vyhlásenie vlády," povedal uplynulý týždeň. Plavčan taktiež avizoval, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky.

PREČÍTAJTE SI: Minister školstva straší reformou: Bude to naozaj náročný rok

Štrajk učiteľov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM