Martin Károly Zo Slovenska

Strany by sa mali podľa opozície dohodnúť na správaní sa voči ĽSNS

Parlamentné strany by sa mali dohodnúť, ako sa budú správať k poslancom Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Doteraz nemajú jednotný názor na to, či ich zvoliť do podpredsedníckych postov v parlamentných výboroch ani či im podporovať prípadné rozumné návrhy.

Ilustračný obrázok k článku Strany by sa mali podľa opozície dohodnúť na správaní sa voči ĽSNS
Zdroj: TASR

K dohode dnes vyzývala opozícia v diskusnej relácii TA3 V politike.

„Dohodnime sa a nájdime spôsob fungovania,“ povedal Richard Vašečka z OĽaNO-NOVA. Opozičné hnutie sa vymedzuje voči ĽSNS a nemieni s ňou spolupracovať. „Nedemokratické hodnoty a princípy odmietame,“ zdôraznil. O tom, či hnutie podporí zvolenie poslancov ĽSNS do vedenia výborov rozhodne poslanecký klub.

S nomináciami poslancov do vedenia výborov má problém aj Martin Poliačik z opozičnej SaS. „Beriem ako legitímny argument, že ak existuje strana, ktorá popiera demokratické princípy, treba sa k nej správať inak. Súhlasím, že by nemali byť podpredsedami výborov,“ uviedol Poliačik s tým, že ide o jeho osobný názor. Súhlasí, že by sa parlamentné strany mali dohodnúť na tom, či nebudú rokovať a hlasovať s ĽSNS.

Ako sa SaS postaví k voľbe poslancov ĽSNS do vedenia výborov rozhodne poslanecký klub. Podľa Poliačika je možné, že liberáli budú mať pri hlasovaní voľnú ruku. Opozičný poslanec sa nazdáva, že ĽSNS by nemalo mať podpredsedov v zahraničnom a branno-bezpečnostnom parlamentnom výbore.

Šéf koaličného klubu Mosta-Híd Gábor Gál zopakoval, že jeho poslanci nepodporia zvolenie zástupcov ĽSNS do vedenia parlamentných výborov. Proti bude aj Anton Hrnko z SNS, predpokladá že rovnaký postoj zaujmú aj ostatní národniari.

Za rozdelenie výborov, v ktorom figurujú predstavitelia ĽSNS, nesie podľa Gála zodpovednosť opozícia. „Vy ste sa dohodli,“ obrátil sa na zástupcov opozície, ktorí sa ohradili. Koaličné strany podľa opozície prišli na rokovanie s oznamom, ktoré výbory si berú a ktoré si má podeliť opozícia. Neprišiel podľa nich návrh, aby sa ĽSNS z rozdelenia vynechala. Podľa Poliačika sa rokovalo podľa zaužívaných pravidiel.

Nám ani nenapadlo, že budete ako opozícia taká kolaborujúca, že im ponúknete šesť podpredsedníckych miest,“ poznamenal Gál. Vašečka ho upozornil, že Most-Híd na rokovaniach nepovedal ani slovo proti. „A teraz nás tlačíte do kolaborácie,“ ohradil sa Vašečka.

Koaliční a opoziční poslanci hovorili aj o ďalších pomeroch v parlamente. Koalícia chce presadzovať svoje opatrenia, opozícia sľubuje dôslednú kontrolu. Zároveň sa jej nepozdáva, že koalícia sa snaží mať vo výboroch „superväčšinu“. Koalícia obvinenia odmieta. Gál hovorí, že sa nikdy nedá vyhovieť všetkým.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM