Stravovacie zariadenia čakajú mimoriadne kontroly: Nariadil ich hlavný hygienik
Hlavný hygienik SR Ján Mikas nariadil mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie.
Oznámenie o podvode dostal dnes Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).
Mimoriadne kontroly sa budú týkať všetkých zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských. „Mimoriadne kontroly budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti,“ priblížil hlavný hygienik.
Kontroly budú prebiehať v spolupráci s príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou, ktorá realizuje kontrolu mäsa v obchodnej sieti a vo veľkoskladoch na Slovensku. „Zároveň budú zabezpečené odbery vzoriek mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na laboratórne vyšetrenie za účelom overenia ich zdravotnej neškodnosti a súladu s požiadavkami platnej legislatívy. V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek legislatívy budú okamžite prijaté potrebné opatrenia,“ zhrnul Mikas.
Mäsový škandál v Brazílii podľa ministerstva pôdohospodárstva nemá obdobu. Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Po dvojročnej akcii federálnej polície tam obvinili desiatky ľudí vrátane inšpektorov a zatvorili niektoré prevádzky. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso. Aby dostali potrebné certifikáty, podplácali podľa vyšetrovateľov politikov a hygienikov.
Podľa polície používali výrobcovia kyseliny aj ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca do hydinového mäsa primiešavali pre zisk aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.
Foto: ilustračné