Erik Bojničan Kultúra

Stredoveké dni v Hlohovci opäť ZADARMO: Na čo všetko sa môžete tešiť?

Po úspešnej premiére z minulého roka sa do Hlohovca opäť vráti Stredovek. Na druhom ročníku stredovekých dní v Hlohovci sa môžu návštevníci opäť tešiť na množstvo stredovekej zábavy pre malých i veľkých.

Ilustračný obrázok k článku Stredoveké dni v Hlohovci opäť ZADARMO: Na čo všetko sa môžete tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Po minulom úspešnom ročníku Stredovekých hier do Hlohovca opäť zavítajú Turci s ich janičiarskou jednotkou, ktorá okrem streľby predvedie i súboje šabľami, jatagánmi a šimširmi.

Jedným z programových trhákov bude tento rok Vikingská sága o severskom hrdinovi Haraldovi Ourochsovi, plná divokých vikingských bojovníkov. Návštevníci uvidia nie len po zuby ozbrojených severanov, ale i berzerkrov bojujúcich len v ľanových nohaviciach. Nebude samozrejme chýbať ani ich vikingský tábor.

Na dvore Mikuláša Konta prebehne druhý ročník lukostreleckého turnaja medzi najlepšími strelcami Uhorského kráľovstva a Osmanskej ríše. Večerný program bude mať hneď dva vrcholy. Prvým bude mýtická bojová show, pri ktorej do arény vstúpia najobávanejší muži stredoveku. Čerešničkou na torte celého dňa bude zábavou a kostýmami nabitá stredoveká módna show, ktorá pobaví malých i veľkých, starých i mladých a netypickou formou prevedie návštevníkov módou stredoveku.

Súčasťou stredovekých dní budú opäť zaujímavé sprievodné akcie podujatia. Pod taktovkou Vlastivedného múzea v Hlohovci sa zopakuje úspešný Zámocký poznávací okruh ako aj obľúbené člnkovanie na Zámockom rybníku.

„Po úspešnom I. ročníku podujatia a pozitívnych ohlasoch z môjho okolia ako aj širokej verejnosti sa nedalo konať inak ako toto podujatie zorganizovať opäť,“ uviedol hneď na úvod hlavný organizátor podujatia Peter Kolištanik.

„Partneri akcie sú neoddeliteľnou súčasťou takéhoto typu podujatia, tento rok na základe dobrých referencií z minulého roka pribudli aj noví záujemci, čo ma nesmierne teší,“ poznamenal ďalej Peter Kolišťanik. Hrdým Generálnym partnerom akcie sa stala spoločnosť Svijany Slovakia s.r.o., ktorá v Hlohovci pôsobí od roku 2014.

„Na základe dobrých referencií z I. ročníka tejto akcie sme vstúpili do rokovania s organizátormi. Už od začiatku sme pochopili, že skvelá zábava, ktorá má nádych stredovekých dejín, priláka návštevníkov zo širokého okolia. Keďže máme záujem podporovať a rozvíjať akcie podobného typu v meste Hlohovec, prijali sme ponuku stať sa Generálnym partnerom“ poznamenal Alexander Prošek – konateľ spoločnosti Svijany Slovakia s.r.o.

Tento rok sa výraznejšie do tejto akcie zapojilo aj samotné mesto Hlohovec. „Mesto Hlohovec vždy rado podporí akcie, ktoré oslovia nie len obyvateľov mesta, ale pritiahnu tiež návštevníkov zo širokého okolia,“ povedal primátor mesta Miroslav Kollár, podľa ktorého vzhľadom na vysokú úroveň prvého ročníka Stredovekých dní a pozitívny ohlas medzi verejnosťou nielen z Hlohovca sa mesto rozhodlo prijať ponuku stať sa spoluorganizátorom podujatia a podieľať sa na organizácii jeho druhého ročníka.

„Myslíme si, že Stredoveké dni by sa mohli stať jedným z dlhodobých pilierov kultúrneho kalendára mesta Hlohovec, ktoré prináša novú podobu kultúrnych podujatí a vhodne zapadá do rámca ďalších kultúrnych aktivít v meste,“ pokračuje Kollár, podľa ktorého poslanci Mestského zastupiteľstva preto vyčlenili prostriedky pre Mestské kultúrne centrum ako spoluorganizátora podujatia primárne na technické zabezpečenie Stredovekých dní.

Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto podujatia je samozrejme dobré jedlo a pitie. Ani pri Stredovekých dňoch to nebude inak. Návštevníci nájdu v areáli Zámockej záhrady pestrú ponuku tradičných jedál a nápojov, podľa informácii od organizátora je pripravených viacero zaujímavých noviniek. Nebudú chýbať ani zaujímavé stánky so širokou ponukou rôznych výrobkov ručnej výroby, historickí remeselníci, maľovanie na tvár, či namaľovanie portrétu umelcami a veľa ďalších zaujímavých atrakcií.

Novinkou budú „Kuchyne starého Fraštáku“, ktoré organizátor pripravuje spoločne s OZ ELAP a viechou Jašter na starej hore. Pôjde o prezentáciu tých najzaujímavejších receptov starého Fraštáku, kde si okrem dobrého pocitu z jedla návštevníci odnesú zo sebou aj recept na jeho prípravu.

Dvere pre návštevníkov podujatia sa tento rok opäť otvoria 04.-.05. júla 2015 v Zámockej záhrade. Tak ako aj minulý rok je toto podujatie ZADARMO!

Viac informácii o samotnom podujatí nájdete na stránkach www.stredovekedni.sk alebo na stránke Facebooku Stredoveké dni v Hlohovci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM