Dominika Pacigová Ostatné športy

Streľba i presná muška zohrávali rolu: Najlepší lukostrelci sú známi

Uplynulý rok patril v slovenskej lukostreľbe medzi úspešné. Športovci dosahovali skvelé výsledky nielen na domácej scéne, ale i na európskych či svetových súťažiach.

Ilustračný obrázok k článku Streľba i presná muška zohrávali rolu: Najlepší lukostrelci sú známi
Foto: Dominika Bodyová

Rozhodovalo sa o najlepších

Pred vyhlásením najlepšieho lukostrelca sa v meste Svit konalo sústredenie centra talentovanej mládeže. Išlo o prvé v tomto roku. „Na začiatku každého roka si stanovíme určitý program, tréningové plány a ciele, ktoré sú pre sezónu dôležité. Sezóna 2018 je pre nás zaujímavá tým, že nás čakajú Majstrovstvá Európy v Grécku, a zároveň lukostrelci majú poslednú možnosť kvalifikovať sa na Olympijské hry mládeže,“ prezradil predseda slovenského lukostreleckého zväzu Vladimír Hurban s tým, že sústredenie bolo pre strelcov dôležitým.

Vrcholom bolo vyhlásenie najlepšieho lukostrelca roka 2017. V každej kategórii boli nominovaní športovci na základe výsledkov, ktoré dosiahli na medzinárodných súťažiach. „Väčšinou ide o majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta či svetové poháre. V kategórii talent roka boli nominovaní strelci, ktorí dosiahli výnimočné výsledky na majstrovstvách Slovenskej republiky či už v terčovej alebo halovej lukostreľbe. Komisia poskladaná zo zástupcov najväčších slovenských klubov rozhodla o víťazoch jednotlivých kategórií,“ vysvetlil Hurban.

Foto: Dominika Bodyová

Najlepší z najlepších

Jozef Bošanský a Alexandra Longová sa stali najlepšími slovenskými lukostrelcami roka 2017. Talentom roka sa stal Ján Kúdelčík a ocenenie v kategórii zdravotne znevýhodnený lukostrelec si odniesol Marián Marečák. Ocenenie bolo odmenou za úspešnú reprezentáciu našej krajiny.

„Víťazstvo bolo pre mňa milým prekvapením. Predminulý rok som privoňal k terčovej lukostreľbe a veľmi sa mi to zapáčilo. Mojím jediným cieľom je zlepšovať sa a k tomu mi pomôžu jedine tréningy,“ skonštatoval lukostrelec roka 2017 Jozef Bošanský s tým, že do mesiaca nastrieľa okolo 3000 šípov.

Ocenenie si odniesla aj talentovaná strelkyňa, ktorá má na konte mnoho úspechov. Tvrdá práca jej priniesla vytúžené ovocie. Ako prvá lukostrelkyňa bola v slovenskej histórii nominovaná na OH, ktoré sa konali v brazílskom meste Rio de Janeiro. Tam sa stretla so 64 najlepšími lukostrelcami z celého sveta. Tomuto športovému odvetviu sa začala venovať pred štrnástimi rokmi. Predošlý rok bol pre ňu taktiež úspešným. „Prekonala som svoje slovenské rekordy a zúčastnila som sa majstrovstiev sveta a svetovej univerziády. Začínala som ako desaťročná, zúčastňovala som sa slovenských, neskôr európskych súťaží. Postupne som zbierala úspechy až som to dotiahla na svetovú úroveň. Tento rok ma čakajú majstrovstvá Európy. Verím, že domov prinesiem medailu,“ povedala lukostrelkyňa roka 2017 Alexandra Longová.

Lukostrelec roka 2017
9
Galéria
Foto: Dominika Bodyová

Malá tradícia

Myšlienka organizácie podujatia vznikla v roku 2013 z iniciatívy redaktora športového denníka. „Vyhlasovanie najlepšieho lukostrelca roka sa stalo malou tradíciou. Pevne veríme, že aj napriek prestávke, ktorú sme mali minulý rok, sa nám podarí organizovať toto podujatie aj v budúcnosti, a tým udržíme tradíciu,“ uzavrel Vladimír Hurban.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM