Aktualizované Prokop Slováček Svet

Strelec z Mníchova, ktorý zabil 9 ľudí, sa mohol inšpirovať vrahom Breivikom

Útočníkom v obchodnom centre Olympia bol 18-ročný Ali David Sonboly s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Podľa polície sa útočník mohol inšpirovať Breivikovým masakrom.

Ilustračný obrázok k článku Strelec z Mníchova, ktorý zabil 9 ľudí, sa mohol inšpirovať vrahom Breivikom
Zdroj: TASR

Zhruba dve hodiny po polnoci si mohli Mníchovčania vydýchnuť. Polícia na brífingu oznámila, že strelec z obchodného centra Olympia je mŕtvy, zrejme spáchal samovraždu.

Piatková streľba v Mníchove si podľa aktuálnych údajov vyžiadala desať mŕtvych a 27 zranených. Medzi mŕtvymi je zarátaný aj útočník, ktorý po úteku z miesta činu zrejme spáchal samovraždu. Medzi obeťami boli dve dievčatá a šesť chlapcov vo veku od 15 do 21 rokov. Jedna obeť mala 45 rokov.

Čítajte aj: VIDEO, FOTO: Po piatkovej streľbe v Mníchove 10 mŕtvych, mesto bolo paralyzované

Útočníkom bol 18-ročný mladík Ali David Sonboly, ktorý sa údajne liečil aj na psychiatrii a bral aj antidepresíva. Nemecká polícia sa domnieva, že mohol byť inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

„Breivik tu mohol zohrať úlohu,“ povedal mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. „Je zrejmé, že to zohralo určitú úlohu,“ dodal podľa agentúry AP policajný šéf.

Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia – kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou – prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia.

Policajti tiež uvádzajú, že útočník, 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu, bol pravdepodobne duševne chorý a v ruksaku mal až 300 nábojov. V mladíkovom byte sa však nenašli dôkazy o jeho prípadných kontaktoch na organizáciu Islamský štát, zdôraznil na tlačovej besede policajný prezident Andrä.

Strieľal v rýchlom občerstvení

Polícia uviedla, že útočník začal strieľať v reštaurácii rýchleho občerstvenia pri nákupnom centre, na čo sa presunul k samotnému komplexu a následne utiekol. Streľba vyvolala v Mníchove teroristický poplach, pričom polícia zastavila premávku verejnej dopravy a vyzývala ľudí aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Podľa zverejnených údajov bolo vo večerných a nočných hodinách nasadených v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek.

Čítajte aj:

Kaliňák: Aj na Slovensku zintenzívnime bezpečnostné opatrenia

Bezpečnostný analytik: Európa je vo vojne s terorizmom

Obete
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM