Anton Hrachovský Správy Regióny

Štúrovčania majú dôvod na radosť: V meste sa zlepší ochrana pred povodňami

V Štúrove sa bude spevňovať protipovodňová línia od mosta Márie Valérie až k sútoku Dunaja s Hronom. Predpokladaný rozpočet projektu je päť miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovčania majú dôvod na radosť: V meste sa zlepší ochrana pred povodňami
Zdroj: TASR

Štúrovo a jeho okolie v minulosti už niekoľkokrát zažilo povodeň. V rámci spevňovania tamojšej protipovodňovej hrádze (vybudovanej ešte v roku 1965) bude v dĺžke takmer tri kilometre vybudovaná podzemná tesniaca stena vo vzdialenosti 15 až 20 metrov od sypanej hrádze.

Keďže prioritou Ministerstva životného prostredia je ochrana životov a majetku pred povodňami, začali v týchto dňoch prípravné práce sa na projekte spevnenia protipovodňovej hrádze. Podľa informácií zverejnených na webe mesta by sa malo s projektom začať v roku 2018, pričom sa bude riešiť vo viacerých etapách. Výsledkom by mal byť väčší pocit bezpečia pred povodňami.

V rámci spevňovania sa vybuduje podzemná tesniaca stena 15 až 20 metrov od sypanej hrádze s dĺžkou 2,8 kilometra. Sypaná hrádza, ktorá bola vybudovaná ešte v roku 1965 po veľkej povodni, sa začína hneď po ukončení protipovodňového múrika. Tá bola skúšaná už viacerými povodňami, existujúce priesaky sa utesnia, aby nedochádzalo k povodniam.

Naposledy zažili Štúrovčania besnenie vody v roku 2013, keď v meste presiakli viaceré hrádze, ktoré bolo treba sanovať. Keďže to nie je dlhodobým riešením, pristúpilo sa ku kroku spevnenia hrádze až k sútoku s riekou Hron. Cieľom je predísť tomu, aby veľká voda spôsobila veľké škody. Predpokladaný rozpočet projektu je päť miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM