Anton Hrachovský Regióny Rôzne

Štúrovo chystá novinku týkajúcu sa dopravy: Rozbehne cezhraničný bikesharing

Štúrovská radnica odhalila zaujímavé plány týkajúce sa dopravy. V meste chce spolu s maďarskou stranou rozbehnúť projekt bikesharingu, teda zdieľaných bicyklov.

Ilustračný obrázok k článku Štúrovo chystá novinku týkajúcu sa dopravy: Rozbehne cezhraničný bikesharing
Zdroj: TASR

Projekt zdieľania bicyklov, tzv. bikesharing, vypracovalo mesto Štúrovo spoločne s mestom Ostrihom. Na pláne je aj jeho spoločná realizácia. Po konzultáciách dospeli zástupcovia oboch miest k záveru, že by bolo vhodné rozšíriť už funkčný systém v Ostrihome. Cieľom je, aby ho mohli obyvatelia oboch miest využívať bez obmedzení. Návštevníci Štúrova tak budú môcť spoznávať cyklotrasy na požičanom bicykli aj na území Maďarska.

Spolupráca s maďarskou stranou

„V uplynulých dvoch rokoch sme veľa úsilia vynaložili na vypracovanie projektov s cieľom získať finančné prostriedky z programu cezhraničnej spolupráce. V auguste sme obdržali potešujúcu správu. Monitorovací výbor schválil náš projekt na vybudovanie systému zapožičiavania bicyklov,“ prezradil primátor Štúrova Eugen Szabó na webovej stránke mesta.

Výsledkom spolupráce by malo byť 14 nových stojanových staníc pre bicykle. Šesť z nich má byť v Štúrove a osem v Ostrihome.

Systém sa tak celkovo doplní o 105 nových bicyklov, vrátane 45 bicyklov s elektrickým pomocným pohonom, pričom bude vybavený obslužnou infraštruktúrou.

Realizácia v roku 2018

Celková výška podpory, ktorú mesto Štúrovo získalo z programu cezhraničnej spolupráce je 883 500 eur. Systém by mal byť do prevádzky odovzdaný do konca roka 2018. Pôvodne chceli predstavitelia Štúrova dobudovať aj cyklistické cesty do obcí Kravany a Chľaba, tie sa však pre momentálny nedostatok financií odložili do budúcna. Podobné možnosti zdieľania bicyklov fungujú už vo viacerých európskych ale aj slovenských mestách. Požičovne týchto dopravných prostriedkov by mali v budúcnosti vzniknúť aj v Nových Zámkoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM