Webnoviny - Svet

STV a SRo nebudú platené priamo z rozpočtu

WEBNOVINY.SK

Tomáš Galbavý Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas budeme naďalej platiť ako koncesionári, dotovať ich bude aj štát. Poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý neuspel s návrhmi noviel zákonov o STV a SRo, podľa ktorých by sa ich činnosť hradila priamo zo štátneho rozpočtu. Galbavý chcel zmenou financovania dosiahnuť politickú nezávislosť a objektivitu verejnoprávnych médií. Obdobný návrh už predložila SDKÚ-DS v tomto volebnom období do parlamentu dvakrát, doteraz neúspešne.

Ak by Galbavého návrh prešiel, boli by verejnoprávne médiá od budúceho roka financované ročne spolu sumou vo výške jedného percenta z výdavkov štátneho rozpočtu. V prípade STV by išlo o sumu rovnajúcu sa 0,7 percenta z výdavkov štátneho rozpočtu a pri SRo 0,3 percenta z výdavkov štátneho rozpočtu. Odberatelia elektriky – domácnosti a firmy by prestali platiť úhrady za ich vysielanie a štát by na ich program neprispieval cez systém zmlúv so štátom. Mesačne domácnosti platia za STV a SRo jednu platbu – 4,64 eura. Štát sa zaviazal, že do roku 2014 bude najmä na program obom médiám prispievať miliónmi eur, STV dá ročne minimálne 10 mil. eur a SRo minimálne 4 mil. eur.

Poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek si myslí, že nový spôsob financovania by mohol ohroziť pôsobenie STV a SRo, keďže akákoľvek vláda by mohla v rozpočte peniaze pre tieto médiá zrušiť a dať ich na iné priority.

Galbavý neuspel ani s novelou zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Návrh reagoval na situáciu, ktorá vznikla pri predaji nadbytočných emisných kvót prostredníctvom spoločnosti Interblue Group. Poslanec za SDKÚ-DS presadzoval, aby sa znemožnil priamy predaj emisných jednotiek. Ministerstvo životného prostredia by mohlo predať nepridelené kvóty prostredníctvom burzy, alebo využiť služby sprostredkovateľa, ten však musí byť vybraný na základe výberového konania.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM