Webnoviny - Svet

Štvrťfinále bez Šarapovovej a Kuznecovovej

WEBNOVINY.SK

Dominika Cibulková postúpila do štvrťfinále US Open, New York, 6. septembra 2010 Foto: AP Photo/Kathy Willens NEW YORK 7. septembra (WEBNOVINY) – Pondelkové osemfinále ženskej dvojhry na US Open v New Yorku (celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) znamenalo konečnú pre dve ruské tenistky, ktoré sa v minulosti tešili z celkového triumfu na tomto záverečnom grandslamovom turnaji sezóny. Šampiónka z roku 2006 Maria Šarapovová podľahla v zrejme najatraktívnejšom a úrovňou hry najkvalitnejšom súboji osemfinálového 4. kola najvyššie nasadenej Dánke Caroline Wozniackej 3:6, 4:6. Víťazka z roku 2004 Svetlana Kuznecovová prekvapujúco nestačila na nenasadenú, ale disponovanú Slovenku Dominiku Cibulkovú a rovnako vo dvoch setoch prehrala 5:7, 6:7 (4).

Česť ruských tenistiek zachránila turnajová sedmička Vera Zvonarevová, ktorá si suverénne poradila s Nemkou bosnianskeho pôvodu Andreou Petkovicovou 6:1, 6:2 a vo štvrťfinále bude napokon jedinou zástupkyňou tenisovej veľmoci. Do značnej miery senzačnou štvrťfinalistkou sa stala Estónka Kaia Kanepiová, ktorá zdolala favorizovanú Belgičanku Yaninu Wickmayerovú (15.) po nevídanom obrate z 0:6 a 2:4. Napokon sa po výsledku 0:6, 7:6 (2), 6:1 tešila z účasti v treťom grandslamovom štvrťfinále v kariére. Dvadsaťročná Wozniacka relatívne hladkým víťazstvom nad Šarapovovou potvrdila, že hrá v životnej forme a je favoritkou číslo jeden na zisk newyorského titulu.

Nasadená jednotka a svetová dvojka z Dánska mala pred príchodom do Flushing Meadows na konte tri turnajové víťazstvá z ostatných štyroch podujatí hlavného okruhu (Kodaň, Montreal, New Haven), ktoré absolvovala, a od Wimbledonu famóznu zápasovú bilanciu 18:1. V zápase proti Šarapovovej urobila len 10 nevynútených chýb, kým súperka 36 a odvrátila osem z deviatich brejkových príležitostí v podaní trojnásobnej grandslamovej šampiónky Šarapovovej. „Myslím si, že som podala veľmi dobrý výkon. Súperka síce urobila veľa chýb, ale ja som ju k nim donútila. Oproti vlaňajšku som urobila veľký krok nielen po fyzickej stránke, ale aj mentálne. Verím si oveľa viac ako predtým,“ komentovala Wozniacka.

„Chýbala mi väčšia agresivita v hre v rozhodujúcich momentoch. Mala som svoje šance, ale nevyužila som ich. Súperka bola trpezlivejšia a vedela zasadiť úder v pravý čas. V tomto roku sa mi na grandslamových turnajoch nedarilo a New York to len potvrdil,“ nechala sa počuť zdolaná Šarapovová. Sebavedomej Wozniackej sa teraz postaví do cesty Slovenka Dominika Cibulková, ktorá si po oduševnenom výkone druhýkrát v kariére poradila s dvojnásobnou grandslamovou víťazkou Svetlanou Kuznecovovou (bilancia 2:3). Cibulková zvíťazila 7:5, 7:6 (4), pričom v prvom sete prehrávala 2:4 a v druhom 1:3. Dvadsaťjedenročná Slovenka postúpila medzi najlepších osem v New Yorku prvýkrát a vo štvrťfinále je ako 45. hráčka rebríčka WTA Tour jedinou nenasadenou.

„Ak by mi niekto pred týmto turnajom povedal, že sa dostanem až do štvrťfinále, určite by som to brala všetkými desiatimi. Som veľmi šťastná. Konečne sa to dáva dokopy a je to úžasný výsledok i pocit. Samozrejme, že vždy to môže byť lepšie a aj dnes mohlo, ale som rada, ako som zvládla tie ťažké chvíle. Najmä v druhom sete za stavu 5:5 či potom v tajbrejku nebolo ľahké stáť tam. Ukázala som však, že som silná. Sústredila som sa na môj výkon, ´hecovala´ som sa po každej loptičke. Aj pri skóre 2:4 a 15:40 som verila, že stačí zmeniť zopár maličkostí. Ona potom prestala toľko tlačiť. Naopak, ja som Svetlanu začala viac vyháňať z dvorca, bola som agresívnejšia,“ povedala Dominika Cibulková pre agentúru SITA.

„Myslím si, že Dominika zahrala dobre, ale moja úroveň je vyššia a takéto zápasy by som mala vyhrávať,“ povzdychla si Kuznecovová. Slovenská tenistka smerom k svojej štvrťfinálovej súperke Wozniackej poznamenala: „Hrá výborne a bez výkyvov. Vysoký ´level´ svojej hry dokáže udržať počas celého turnaja“.

Možno ešte väčší šok ako Cibulková spôsobila svojím postupom Kaia Kanepiová. Ani nie tak vzhľadom na meno súperky, ale v súvislosti s krajne nepriaznivým vývojom zápasu z pohľadu 25-Estónky. Kanepiová nasadená ako tridsiata prvá prehrávala s Belgičankou Wickmayerovou už 0:6, 2:4 ale potom dosiahla nevídaný obrat na 0:6, 7:6 (2), 6:1. Dvadsaťpäťročná zavalitá Kanepiová v minulosti už figurovala na 18. priečke vo svetovom rebríčku WTA Tour, ale vlani ukončila sezónu sériou 11 prehier na hlavnej profesionálnej úrovni a tento rok v máji sa ocitla až na 140. poste. Medzičasom sa však vyštverala na 32. miesto aj zásluhou pasáže 31:4 na všetkých úrovniach či prieniku z kvalifikácie až do wimbledonského štvrťfinále. "Po 0:6 v prvom sete som v tom druhom nemala čo stratiť. Pritvrdila som na servise a začala do toho viac ´búchať´.

Keď som sa konečne chytila, začala som bojovať o každý fiftín. Nie, na víťazstvo som nemyslela, to by zbytočne zaťažovalo moju myseľ," konštatovala Kanepiová. „Prvý set som síce suverénne vyhrala, ale tie gemy tak jasne nevyzerali. Vedela som, že to nebude ľahké dotiahnuť a to sa, žiaľ, potvrdilo. V druhom sete som nevyužila niekoľko dobrých šancí a už sa to potom so mnou viezlo,“ uviedla 20-ročná Wickmayerová, ktorá už nezopakuje senzačné lanské semifinále.

V záverečnom osemfinále ženskej dvojhre spravila Vera Zvonarevová krátky proces s Nemkou Andreou Petkovicovou 6:1, 6:2, keď vo víťazných úderoch dominovala 18:11 a najmä urobila o 13 nevynútených chýb menej (14:27). Tohtoročná wimbledonská finalistka Zvonarevová postúpila v areáli USTA Billie Jean King National Tennis do štvrťfinále vôbec po prvý raz a dala si pekný darček k 26. narodeninám, ktoré oslavuje práve v utorok.

Po skompletizovaní štvrťfinálovej osmičky v hre o titul v ženskej dvojhre zostalo sedem nasadených hráčok a Dominika Cibulková. Slovenka spoločne s Estónkou Kaio Kanepiovou sú zároveň jediné dve tenistky z tohto okteta, ktoré si ešte nezahrali vo finále na niektorom z podujatí „veľkej štvorky“. V osmičke sú tri grandslamové šampiónky: 7-násobná Venus Williamsová (5× Wimbledon, 2× US Open), dvojnásobná držiteľka celkového víťazstva z New Yorku Kim Clijstersová (2005, 2009) a tiež víťazka tohtoročného Roland Garros Francesca Schiavoneová. Zaujímavý je aj fakt, že osem štvťfinalistiek pochádza z rôznych ôsmich krajín, čo najmä pri ruskej dominancii vo svetovom ženskom tenise a nadvláde amerických sestier Williamsových v záverečných kolách grandslamových turnajov v ostatnom období nebývalo zvykom.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále) – pondelkový súhrn: Caroline Wozniacka (1-Dán.) – Maria Šarapovová (14-Rus.) 6:3, 6:4 Vera Zvonarevová (7-Rus.) – Andrea Petkovicová (Nem.) 6:1, 6:2 Dominika Cibulková (SR) – Svetlana Kuznecovová (11-Rus.) 7:5, 7:6 (4) Kaia Kanepiová (31-Est.) – Yanina Wickmayerová (15-Belg.) 0:6, 7:6 (2), 6:1

Dvojice vo štvrťfinále (zhora podľa „pavúka“): Caroline Wozniacka (1-Dán.) – Dominika Cibulková (SR) / bilancia: 4:1 Kaia Kanepiová (31-Est.) – Vera Zvonarevová (7-Rus.) / bilancia: 0:0 Francesca Schiavoneová (6-Tal.) – Venus Williamsová (3-USA) / bilancia: 0:7 Samantha Stosurová (5-Austr.) – Kim Clijstersová (2-Belg.) / bilancia: 0:3

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM