Správy

Štyri motory pre prúdové lietadlá L-39 idú do opravy: Stáť to bude 1,1 milióna

Ministerstvo obrany (MO) SR posiela na generálnu opravu štyri letecké motory AI-25 TL z prúdových podzvukových lietadiel L-39. Zmluvu o dielo rezort obrany zverejnil v centrálnom registri zmlúv na internete.

Ilustračný obrázok k článku Štyri motory pre prúdové lietadlá L-39 idú do opravy: Stáť to bude 1,1 milióna
Zdroj: TASR

Podľa MO SR Vzdušné sily Ozbrojených síl SR disponujú v súčasnosti desiatimi lietadlami L-39. „Sú určené na výcvik pilotov,“ povedala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

Rezort obrany dáva opraviť motory, ktoré sú poškodené alebo majú vyčerpanú technickú životnosť. „Technická životnosť týchto motorov po generálnej oprave bude 750 letových hodín, resp. osem rokov,“ uviedla Capáková.

Podľa zmluvy môže rezort obrany ich oprava vyjsť až na 1,1 milióna eur s DPH. V tejto cene je zahrnutá aj vstupná prehliadka jednotlivých motorov. Ak výrobca zistí, že motor je nevhodný na generálnu opravu, vráti ho MO SR a zaúčtuje si 20.000 eur s DPH.

Zmluvu o dielo uzavrelo MO SR s Leteckými opravovňami Trenčín.

Lietadlo L-39 Albatros je prúdové podzvukové lietadlo, ktoré primárne slúži pre výcvik pilotov. Môže byť však použité aj ako ľahké bojové lietadlo. Disponuje dvoma resp. štyrmi závesníkmi pre výzbroj, verzia L-39ZA aj 23 mm kanónom.

Na Slovensku lietadlo zviditeľnila aj akrobatická skupina Biele albatrosy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM