Rôzne Zo Slovenska

Sú často choré? Toto je 5 TIPOV ako účinne posilniť obranyschopnosť u detí

Výživnou pôdou pre vírusy a baktérie sú aj predškolské a školské kolektívy. Choroby sa šíria rýchlosťou blesku, kvapôčkovou infekciou.

Ilustračný obrázok k článku Sú často choré? Toto je 5 TIPOV ako účinne posilniť obranyschopnosť u detí
Zdroj: internet

Rodičia by mali dbať nielen na posilňovanie svojej imunity, ale myslieť musia aj na svoje deti. Metódy, ktoré sa dajú použiť musia byť šetrnejšie ako v prípade dospelých. Viete ako na to?

Choďte baktériám oproti

Imunitu detí nevybudujete tak, že dieťa úplne izolujete od možných nebezpečenstiev. Platí presný opak. Ak má organizmus bojovať s rôznymi látkami a mikroorganizmami, ktoré ho obklopujú a ohrozujú, musí si na ne zvyknúť. A pretože sa bacily najčastejšie šíria vzduchom, je potrebné byť pri tom.

Pobyt na čerstvom vzduchu, a to dokonca v každom počasí, je základom. Pravidelné prechádzky či radovánky vonku totiž prekrvujú sliznice dýchacích ciest, očí a uší, vďaka čomu si telo dokáže utvoriť bariéry a škodliviny do tela nepúšťa. Na slnku navyše vstrebávame vitamín D, ktorý znižuje riziko vypuknutia ochorenia.

Saunujte sa aj s deťmi

Vplyv saunovania na ľudské zdravie je všeobecne známy, ale vedeli ste, že saunu si môžu dopriať aj deti v nižšom veku, dokonca už ako kojenci? „Teplota v detskej saune je znížená a používajú sa jemnejšie prírodné esencie, napríklad pomaranč alebo ruža. V bežnej saune pre dospelých by mali deti byť v spodných poschodiach, kde je teplota okolo 65 °C. S pravidelným saunovaním, v ideálnej frekvencii raz týždenne, je možné začať už vo veku 3 mesiacov, ale väčší efekt má až pre deti vo veku 2,5 až 3 rokov,“ hovorí Petr Pavlacký, riaditeľ aquaparku Aqualand Moravia.

V spálni maximálne 22 stupňov

Podľa odborníkov by dieťa do 3 rokov malo spať ideálne 12 hodín, dieťa do 6 rokov najmenej 10 hodín, starším deťom stačí 8 hodín. Veľmi dôležité sú však aj podmienky, v akých deti spia.

Miestnosť by mala byť dostatočne vetraná a vnútorná teplota by nemala presiahnuť 18 až 22 stupňov. Vzduch nesmie byť suchý (použite odparovače), ani prehriaty, pretože vysušuje sliznicu.

Stop pasívnemu fajčeniu

Vaše fajčenie, ktoré pre dieťa znamená pasívne fajčenie, priamo znižuje obranyschopnosť dieťaťa, utlmuje detoxikačné procesy v jeho tele.

Korene rôznych ochorení, napríklad zápalu priedušiek, bronchitídy, alergie, astmy alebo zápalu ucha, môžu tkvieť práve v pasívnom fajčení.

Znížte deťom stres

Aj deti denne prežívajú svoje vlastné problémy, stres, obavy a ďalšie nepríjemné ťažkosti mentálneho charakteru. Ak je duševná nepohoda dlhodobá, oslabuje sa imunita.

Ak je teda dieťa často choré, zamerajte sa aj na túto zdravotnú stránku. Zníženiu psychického napätia prospieva aktívny pohyb, relaxačné cvičenie, výdatná strava, hry, trávenie času s kamarátmi alebo záujmy podľa vlastného výberu.

Imunita detí sa musí posilňovať
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM