Webnoviny - Svet

Súd otvoril odvolanie Mikuláša Č. voči doživotiu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA PREŠOV 9. augusta (WEBNOVINY) – Súd sa nevysporiadal so zásadou špeciality, svedkovia nie sú hodnoverní a skôr, ako boli predvolaní vypovedať, mohli si všetko, čo odznelo v súdnej miestnosti, prečítať v médiách a na internete – toto sú hlavné argumenty údajného bossa slovenského podsvetia Mikuláša Č., ktoré uvádza vo svojom vyše stostranovom odvolaní proti doživotnému rozsudku, ktorý vyniesol Okresný súd v Prešove vlani. Súdený bol za šesť vrážd. Krajský súd v Prešove, ako odvolací orgán, dnes otvoril proces, ktorý pred okresným súdom trval rok. Bolo na ňom vypočutých 70 svedkov a niekoľko súdnych znalcov. Samotný spis obsahoval okolo 14-tisíc strán.

Na dnešné verejné zasadnutie neprišiel nikto z poškodených. Obidvaja obžalovaní, Mikuláš Č. aj jeho švagor Jozef M., prehlásili, že trvajú na odvolaniach voči rozsudku. Mikuláš Č. podal námietku zaujatosti voči predsedovi senátu aj proti celému senátu. Senát nebol vylúčený a začal hlavné pojednávanie rozpísané predbežne na štyri dni. Na jeho začiatku predseda senátu Viliam Dohňanský vzbudil rozruch v sále otázkou smerujúcou na obhajcu Ľubomíra Samuel, prečo nemá kravatu. Poučil ho, že kravata je prejavom dôstojnosti voči senátu, ale nesiahol po udelení finančnej pokuty.

Mikuláš Č. vo svojom odvolaní uvádza, že rozsudok je protizákonný, lebo súd nevyhovel jeho návrhom. Nevysporiadal sa so zásadou špeciality, keď orgány v trestnom konaní nemali súhlas z Českej republiky na trestné stíhanie a napriek tomu rozbehli celý proces úkonov. Napadol aj rozhodnutie súdu, ktorý vylúčil výpovede znalcov z Českej republiky v odbore psychológie a priklonil sa k starým posudkom. Odborníka na túto oblasť Antona Heretika obvinil so závislosti na vyšetrovateľoch. Znalecký posudok sa týkal možnosti jeho prevýchovy vo väznici a schopnosti vrátiť sa po odpykaní trestu do riadneho života. Mikuláš Č. v odvolaní uvádza, že v jeho prípade je resocializácia možná s dobrou prognózou. Výpovede svedkov označil za účelové. Malo ísť o ľudí z mafiánskeho prostredia, ktorí sa krivou výpoveďou snažia zapáčiť vyšetrovateľom a dosiahnuť výhody pre seba aj za cenu, že poškodia jeho osobu.

Obžalovaný Jozef M. svoje odvolanie postavil na tom, že je obeťou toho, že ho každý posudzuje iba ako švagra Mikuláša Č. Svedkovia vypovedali nepravdivo. Ich výsluchy v prípravnom konaní boli urobené protizákonným spôsobom.

O oslobodenie Mikuláša Č. v celom rozsahu požiadala aj jeho matka, ktorá považuje trest za nespravodlivý. Obhajca obidvoch obžalovaných Ľubomír Samuel pre média uviedol, že kto pozná aspoň trochu spis, vie, že je to celé vykonštruované. „Udavači z vlastného prostredia uvádzali spôsoby vraždy, ktoré vylúčili znalecké dôkazy,“ povedal Samuel.

Predseda senátu podrobne oboznámil prítomných so skutkami, zo spáchania ktorých viní prokuratúra obžalovaných. K vražde policajného informátora Jozefa Filipa došlo 22. septembra 1994 pri Liptovskej Tepličke, k činu sa Mikuláš Č. priznal. Druhá vražda sa stala z 2. na 3. decembra 1994, obeťou bol muž z podsvetia Jozef Štefan, ktorého údajne Mikuláš Č. strelil krátkou guľovou zbraňou do hlavy a nechať ho v aute uhorieť. Dňa 5. februára 1997 sa podľa obžaloby Mikuláš Č. spolupodieľal na fyzickej likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol zastrelený dvoma ranami do hlavy v jeho kancelárii v Banskej Bystrici. Obžalovaný sa vraj zúčastnil aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia – Milana Siposa a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia vynášať z firmy Mikuláša Č. zabalené v kobercoch 15. marca 1997. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 podľa prokuratúry Mikuláš Č. viackrát nožom bodol bývalého policajta Gustáva Slivenského, ktorému následne jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili ju na výstrahu na kapote auta v Poprade. K vražde podnikateľa Mariána Karcela došlo 27. júna 2000, tú si údajne Mikuláš Č. objednal z väzenia. Spojkou mal byť jeho švagor Jozef M.

Proces na Okresnom súde v Prešove sa začal 10. novembra 2008 a bol niekoľkokrát prerušený. Pred okresným senátom vypovedalo približne 70 svedkov, vypočutý bol prostredníctvom telemostu aj utajený svedok. Súd si predvolal tiež niekoľko súdnych znalcov z odboru balistiky, patológie, psychiatrie a psychológie a nechal si vypracovať niekoľko odborných posudkov. Hlavné pojednávania sa konali v ústave na výkon väzby aj na súde za prísnych bezpečnostných opatrení. Prokuratúra pre Mikuláša Č. žiadala doživotný trest. Obhajoba navrhla trest na dolnej hranici sadzby, to je od 12 do 15 rokov, z ostatných skutkov žiadala jeho oslobodenie. Rozsudok vyniesli 10. novembra 2009.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM