Webnoviny - Svet

Súd s akcionárom Dôvery, ktorý zažaloval SR, skončil

WEBNOVINY.SK

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa súdnou cestou snažila získať odškodnenie za legislatívne obmedzenie tvorby zisku. Ilustračné foto SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Arbitrážny súd nebude ďalej posudzovať žalobu akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera, spoločnosti HICEE, voči Slovenskej republike. Zdravotná poisťovňa sa súdnou cestou snažila získať odškodnenie za legislatívne obmedzenie tvorby zisku. “Tribunál rozhodol o tom, že posudzovanie sporu medzi HICEE a Slovenskou republikou nespadá pod jeho jurisdikciu. Spor HICEE so Slovenskou republikou o náhradu škody spôsobenej prijatím tejto novely však nie je uvedeným rozhodnutím ukončený,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca skupiny Penta Martin Danko. Investičná skupina podiel v Dôvere vlastní práve prostredníctvom firmy HICEE.

Rozhodnutie nehovorí o správnosti novely

Podľa Danka rozhodnutie arbitrážneho tribunálu doručia spoločnosti HICEE v najbližších týždňoch, a potom, ako sa s ním oboznámia právni zástupcovia, rozhodne firma o ďalšom postupe v tomto spore. Ako zdôraznil, aktuálne súdne rozhodnutie neznamená, že novela zákona zakazujúca tvorbu zisku zdravotným poisťovniam z roku 2007 bola správna. „Rovnako to neznamená, že touto novelou nedošlo k porušeniu bilaterálnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou,“ dodal Danko. Novelu navyše nedávno označil za protiústavnú aj slovenský Ústavný súd a nápravou situácie sa tak bude musieť zaoberať vláda. Súčasná vláda sa ešte v programovom vyhlásení zaviazala, že umožní zdravotným poisťovniam tvorbu zisku za presne stanovených podmienok.

Na rad má prísť údajne aj akcionár Unionu

Podľa zatiaľ neoverených informácií by sa medzinárodný tribunál mal ďalej zaoberať rovnakým problémom v prípade sporu medzi SR a akcionárom zdravotnej poisťovne Union, holandskou firmou Eureko. Ak tribunál rozhodne, že SR svoje záväzky porušila, bude nasledovať fáza určenia výšky škody. Arbitráž s akcionárom bývalej zdravotnej poisťovne Apollo je na začiatku jurisdikčnej fázy, v ktorej tribunál rozhodne, či je vôbec oprávnený sa sporom zaoberať.

Novela bývalej vlády

Spory sú dôsledkom novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú presadila ešte bývalá vláda. Jej predseda Robert Fico ju zdôvodnil tým, že odmieta, aby ľudia zo zákona platili zdravotné poistenie a súkromné poisťovne si z toho brali určité percentá a tvárili sa, že je to ich zisk.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM