Webnoviny - Svet

Sudcovia spochybňujú Žitňanskej kritéria

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Odvolanie 14 predsedov súdov ministerkou spravodlivosti v jeden deň vzbudzuje podľa Združenia sudcov Slovenska dôvodnú obavu, že sa tak nestalo na základe ňou uvádzaných dôvodov. "Ministerka spravodlivosti uviedla, že ju k odvolaniu predsedov súdov viedli tri dôvody, výkonnosť súdov, dodržiavanie princípu náhodného výberu prideľovaných vecí a dôveryhodnosť. Výkonnosť súdov nie je upravená v zákonnom ani podzákonnom predpise.

Rozhodovacia činnosť súdov je vysoko intelektuálnou činnosťou, ktorú nie je možné merať len počtom rozhodnutých vecí, a ako jediná nemôže byť hodnotiacim kritériom. Podmienky práce na súdoch má v prvom rade povinnosť zabezpečiť štát. V opačnom prípade nemožno vyvodzovať subjektívnu zodpovednosť predsedov súdov pre počet rozhodnutých vecí," uvádza sa v stanovisku združenia, ktoré dnes agentúre SITA poskytla jeho prezidentka Dana Bystrianská.

Združenie sudcov Slovenska dlhodobo poukazuje na nedostatočnú vybavenosť súdov SR a nerovnomernú zaťaženosť. Dodržiavanie princípu náhodného výberu a dôveryhodnosť sú na individuálnom posúdení ministra spravodlivosti. Súčasné znenie zákona o súdoch a sudcoch, účinné od 1. mája 2011, umožňuje výkonnej moci odvolať predsedov súdov bez uvedenia dôvodov a bez prerokovania v Súdnej rade SR.

Proti rozhodnutiu ministra spravodlivosti o odvolaní predsedov súdov nie sú prípustné opravné prostriedky a rozhodnutie nie je preskúmateľné sú­dom.

Združenie sudcov Slovenska dlhodobo podporuje systémové riešenia, aby o všetkých otázkach týkajúcich sa súdnictva rozhodovala nezávislá súdna moc tak, ako to predpokladajú medzinárodné dokumenty pre oblasť súdnictva. Hromadné odvolávanie predsedov súdov neprispeje k včasnému zabezpečeniu práva na súdnu ochranu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM