Zo Slovenska

Súdy sa činili: Mafián ide nadlho do basy, trest dostal aj policajt - úplatkár

Slovenské súdnictvo malo dnes perný deň, vo väzení končí člen gangu i bývalý člen policajného zboru.

Róberta Niguta, vysokopostaveného člena východoslovenského gangu Róberta Okoličányho, dnes odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na 23-ročný trest odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

NS SR tak na dnešnom svojom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zo septembra minulého roku, ktorý odsúdil Niguta pôvodne na 25-ročný trest.

Medzinárodný zatykač

Nigut, ktorý je považovaný za „hlavného“ strelca skupiny Róberta Okoličányho je stále dlhodobo na úteku a NS SR dnes voči nemu konal ako voči ušlému. Trest by si mal odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Na Niguta je už takmer tri roky vydaný európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Dnešné rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možné sa voči nemu riadne odvolať.

ŠTS rozhodol v tomto prípade 17. septembra minulého roku. Nigut bol súdený v prípade nedokonanej vraždy z augusta 2013, ku ktorému došlo pri Jahodnej blízko Košíc. Poškodený Marián K., ktorý mal byť obeťou streľby, na pojednávaní pred senátom ŠTS podrobne vypovedal o dni, keď na neho počas jazdy strieľali z idúceho auta samopalom vz. 61 Škorpión. Tri rany zo samopalu ho zasiahli do hrudníka a tváre. Stihol ujsť do lesa a zachrániť sa.

Potom bol pod policajnou ochranou. Obžalovaného pred senátom ŠTS usvedčoval vodič auta, z ktorého Nigut strieľal. Ako uviedol svedok Gabriel H., dva pokusy o likvidáciu Mariána K., ktorého „mali dať dolu“, nevyšli.

400-tísic eur

Motívom mali byť peniaze – 400.000 eur, ktoré poškodený Marián K. žiadal od svojho „kamaráta z dediny“. Získali ich podvodom s autami a železným šrotom. Ten Niguta poznal a postaral sa o neho, keď prišiel z väzenia.

Ďalšie hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci sa uskutoční v stredu 29. júna. Vzhľadom na priebeh doterajších pojednávaní pritom nie je vylúčené, že pokiaľ sa nevyskytnú prekážky v konaní, padne aj rozsudok.

PREČÍTAJTE SI: Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!

Úplatok ho stále veľa

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku schválil dnes dohodu o vine a treste pre expolicajta Miroslava Panka v prípade prijatia úplatku vo výške 500 eur.

Rozsudkom uložil obžalovanému trest výkonu odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok je právoplatný a expolicajta priamo z pojednávacej miestnosti odviedli do väzenia.

Zločinu sa bývalý policajt dopustil v januári tohto roka. Podľa obžaloby mal v nákupnom stredisku v centre Bratislavy prijať od účastníčky dopravnej nehody 500 eur, ktorú si predtým vyžiadal. Na mieste ho zadržala polícia.

Zneužil právomoci

Prokurátor obžaloval expolicajta z trestného činu prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomocí verejného činiteľa. V zmysle Trestného zákona mu hrozil trest odňatia slobody na päť 5 až 12 rokov.

Expolicajt sa však k trestnému činu priznal, oľutoval ho a tak mohol súd schváliť dohodu, v ktorej sa mu výška trestu znížila o jednu tretinu.

„Súhlasím s návrhom na schválenie dohody o vine a treste," uviedol dnes okrem iného obžalovaný.

Po odpykaní dvoch tretín trestu môže bývalý policajt požiadať o prepustenie. Rozsudok súdu je právoplatný a nemožno voči nemu podať odvolanie.

Súd
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM