Správy

Súkromné lety prezidenta: Kaliňák je pripravený vystaviť Kiskovi nové faktúry

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je pripravený prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi opäť vystaviť faktúry za jeho lety domov do Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Súkromné lety prezidenta: Kaliňák je pripravený vystaviť Kiskovi nové faktúry
Zdroj: TASR

Kaliňák to uviedol v stredu po rokovaní vlády v reakcii na to, že Kancelária prezidenta poprela jeho informáciu, že v minulosti dostávala faktúry za tieto lety, ale ich neuhrádzala.

Kaliňák vysvetlil, že neuhradené faktúry nemôže teraz ukázať, pretože boli stornované. Upozornil, že vyjadrenie prezidentskej kancelárie, že nikdy žiadnu faktúru nedostala, je zavádzajúce, nakoľko šlo podľa neho o súkromné lety hlavy štátu. „Veď to je súkromná vec, to zo štátnou funkciou nemá nič spoločné,“ predpokladá minister, že faktúry boli vystavené priamo na Kisku.

"Keď to má chuť zaplatiť, ja mu ich vystavím nanovo, to je najmenej,“ vyhlásil pred novinármi Kaliňák s tým, že prezident sa mohol ozvať, ak mal pocit, že svoje faktúry nevie nájsť.

Medzi predstaviteľmi vládneho Smeru-SD a prezidentom vládne napätie ohľadom letov do Popradu, na ktoré hlava štátu v minulosti využívala štátnu letku. Kiska tvrdí, že Kaliňák mu to sám ponúkol. Minister oponuje, že ponuka sa týkala iba pracovných letov, načo Kancelária prezidenta reagovala, že v prípade hlavy štátu neexistuje rozdiel medzi služobnou a súkromnou cestou. Premiér Robert Fico (Smer-SD) Kisku listom vyzval, aby za tieto lety uhradil takmer milión eur.

Šéf rezortu aj v stredu Kisku za lety domov kritizoval. Tvrdí, že hlavu štátu upozornil, že môže letecký špeciál využiť aj na súkromný let, len ho musí zaplatiť. „A vymyslíme špeciálnu cenu, ktorá bude veľmi dobrá, aj bola veľmi dobrá, lebo 800 eur za Bratislavu – Poprad a naspäť je fantastická cena,“ priblížil.

„Viete, to je jednoduché, rozdať 50 000 eur za rok zo svojho platu pre ľudí, a potom prelietať z ich peňazí milión. Tak to je také vtipné,“ kritizoval minister prezidenta a rovnako aj médiá, ktoré podľa neho nechcú vidieť tento prešľap hlavy štátu, ale v minulosti rozoberali ministerku práce (Smer-SD) Vieru Tomanovú, keď si na leteckú služobnú cestu do Bruselu nechala za sebou poslať služobné auto.

Kaliňák zároveň potvrdil svoje vyhlásenie z minulého týždňa, že prezidentovi pošle faktúru za čistenie interiéru štátneho lietadla, ktoré sa vrátilo z prezidentovej cesty do Mexika celé ovracané. Odmietol reakciu prezidentskej kancelárie, že je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom za to, ak im je v lietadle nevoľno.

„Ja sa k tomu nechcem vracať, myslím si, že oni veľmi dobre vedia, aký žúr tam bol na tej palube, a že teda to nesúviselo s tým, že niekto sa bál lietania, alebo boli turbulencie. To je trápna obrana,“ uviedol Robert Kaliňák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM