Webnoviny - Svet

SULÍK: Dôvody na moje odvolanie sú nehorázne

WEBNOVINY.SK

Sprava: Predseda NR SR Richard Sulík, podpredseda NR SR Pavol Hrušovský a podpredseda NR SR Robert Fico počas 6. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 8. september 2010. Foto: SITA Jozef Jakubčo BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Dôvody na odvolanie z postu predsedu Národnej rady SR považuje Richard Sulík (SaS) za nehorázne a neslýchané. Povedal to na svoju obhajobu v dnešnej rozprave na 6. schôdzi NR SR. Sulík v parlamente vyhlásil, že Smer-SD sa dostal do parlamentu podvodom vďaka „300 miliónom čiernych korún od sponzorov“ a SaS sa to podarilo v súlade so zákonmi.

„Toto je podstatný rozdiel medzi nami dvoma, ja mám to, čo vy ste už dávno stratili, pán Fico, ja mám česť,“ konštatoval Sulík v pléne. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa podľa šéfa SaS nikdy neživil vlastnou prácou a nikdy nepocítil zodpovednosť za svoje kroky. „Akékoľvek zlé rozhodnutie neznamenalo pre vaše príjmy nič, a presne tak sme aj dopadli,“ tvrdil Sulík.

Šéf parlamentu sa dnes poslancom snažil vysvetliť, prečo nemožno dôvody na jeho odvolanie akceptovať. Pripomenul, že referendum nemožno stiahnuť, keď je už raz podané. Ak bude sedem miliónov eur vynaložených na plebiscit premárnených, príde sa vraj Ficovi osobne „poďakovať“ za odhováranie občanov od hlasovania.

Fica označil za splašeného politického amatéra, ktorý najprv hovorí o vážnom prístupe k referendu a potom svojich voličov vyzýva, aby sa na plebiscite nezúčastnili. Sulík ospravedlňoval SaS, že nenominovala svojich zástupcov do ústrednej volebnej komisie, pretože to „jednoducho prešvihli.“ Vyjadril sa tiež k listu, ktorý k referendu poslala Kancelária NR SR starostom a primátorom.

Podľa Sulíka parlament za 2 800 listov zaplatil 2 500 eur. V liste sa okrem iného uvádza, že sa na referende zúčastnia aj premiérka Iveta Radičová, prezident Ivan Gašparovič a predseda Smeru-SD Robert Fico. Svoju účasť na referende dnes Fico opätovne poprel. „Uznávam, vychádzal som zo súkromného rozhovoru medzi štyrmi očami a neopýtal som sa, či to môžem zverejniť, v dobrej viere som predpokladal, že to zverejniť môžem,“ poznamenal Sulík s tým, že Ficovi sa už medzi štyrmi očami za túto dezinformáciu ospravedlnil.

Fico prednedávnom ostro reagoval na vyhlásenie Sulíka, že pre SaS je dôležité mať ľudí v okrskových komisiách, lebo práve tí vedia sčítanie ovplyvniť. Predseda SaS dnes opäť pripomenul, že slovom „ovplyvniť“ myslel dohliadať nad korektnosťou. Sulík Smeru pripomenul vynášanie prázdnych opečiatkovaných volebných lístkov z volebných miestností a kupovanie rómskych hlasov pri voľbách v minulosti. Obvinenia o poškodzovaní záujmov slovenského parlamentarizmu, ktoré mu adresoval Smer-SD, Sulík odmietol. Najsilnejšia opozičná strana ho obvinila po tom, čo od októbra neobsadil post stáleho zástupcu Národnej rady SR pri EÚ.

„Ak existuje čosi ako teplé miestečko, tak toto je krásny príklad,“ konštatoval Sulík. Dodal, že funkciu zastávala dcéra kamaráta poslanca Pavla Pašku (Smer-SD) a daňoví poplatníci za to ročne platili 100-tisíc eur. Jej stiahnutie z postu odôvodnil tým, že prácu stáleho zástupcu budú po dohode s Ministerstvom zahraničných vecí SR vykonávať zahraniční pracovníci rezortu.

V reakcii na vystúpenie si predseda parlamentu vypočul kritiku od viacerých poslancov za Smer-SD. Darina Gabániová považuje argument o prešvihnutí termínu na nominovanie členov do ústrednej volebnej komisie za výhovorku. Vníma to ako jasný dôkaz, že pre SaS už referendum splnilo účel, keď vďaka nemu sa dostala strana do parlamentu. Bez povšimnutia nezostali ani Sulíkove argumenty, že pod pojmom „ovplyvniť“ myslel dohliadnuť nad korektnosťou referenda. „Nemyslite si, že sú tu ľudia vysedení v košíku, pán Sulík, my dobre vieme, čo slovo ovplyvniť znamená,“ uviedol Ján Podmanický.

Poslanec za Smer-SD ho upozornil, že existuje trestný čin marenia referenda a zákon pozná pojem lesť pri marení referenda. Naznačil, že listy starostom a primátorom, aby vyzvali občanov na účasť na referende, možno považovať za lesť. Tri mesiace po parlamentných voľbách rieši Národná rada SR prvé odvolávanie. Premiéru tohto volebného obdobia pri vyjadrovaní dôvery má predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

Návrh podal opozičný Smer-SD. Ficovci kritizujú Sulíkove postoje k ústavným aktom, ktorým je aj referendum ako najvyššia forma priamej demokracie, a niektoré nuansy, ktoré podľa nich výrazne poškodzujú Slovensko aj slovenský parlament v očiach európskych partnerov. Odvolávaniu čelil v minulom volebnom období aj Sulíkov predchodca v kresle predsedu NR SR Pavol Paška zo Smeru-SD. Pašku odvolávali na mimoriadne zvolanej 15. schôdzi v novembri 2007.

Mikuš: Smer zneužíva referendum na odvolanie Sulíka

Predkladatelia návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka podľa Jozefa Mikuša z SDKÚ-DS využili ako zámienku pripravované septembrové referendum. „Ak mal niekto o opodstatnenosti konania referenda pochybnosti, mal ich povedať skôr,“ je presvedčený. Ako zdôraznil v rozprave počas mimoriadnej schôdze, o potrebe či zbytočnosti referenda je teraz nepodstatné hovoriť, referendové otázky navrhnuté stranou SaS občania v petícii podporili a treba to tak brať.

Ako podotkol, na Slovensku na to nie sme zvyknutí, ale napríklad vo Švajčiarsku je to bežné. „Aj keď my nie sme Švajčiari, patrí sa nám ctiť vôľu občanov odhliadnuc od toho aké sú otázky,“ vyhlásil. Podľa neho je dôležité či bude mať referendum platný výsledok a či má Sulík ako predseda strany iniciujúcej referendum pripravené možné scenáre.

Za neopodstatnené považuje Mikuš aj výhrady voči Sulíkovi v iných oblastiach. Ako pripomenul, ak má niekto výhrady k jeho osobe ako k predsedovi parlamentu, mal by mu nechať dlhší čas. Zatiaľ je vo funkcii krátko na to, aby bolo možné robiť súdy, myslí si Mikuš. Pripomenul, že aj vláde sa zvyčajne prisudzuje 100 dní a až potom sa hodnotí. „Minimálne na takúto skúšobnú dobu má právo aj pán Sulík,“ vyhlásil a pripomenul, že parlament funguje dva mesiace. Podotkol, že aj keby bol Sulík hypoteticky odvolaný, tento post obsadí iný nominant koalície, čo môže nejaký čas trvať.

„A nikto nevie, či by si opozícia nenašla zase nejakú malichernú zámienku a môže to takto pokračovať,“ poznamenal. „Každý z nás by si mal zvážiť, či koná zodpovedne podľa svojho svedomia, alebo či iba podlieha politickým hrám,“ adresoval kolegom v parlamente. Predkladatelia návrhu na odvolanie Sulíka, skupina poslancov za Smer-SD, argumentujú tým, že Sulík zneuctil Ústavu SR a referendum.

„Po politickej účelovej manipulácii s referendom došlo ku krokom, ktoré považujeme za zneuctenie ústavy a referenda,“ zdôraznil v úvode mimoriadnej schôdze predseda Smeru-SD Robert Fico. Urobil tak podľa neho tým, že zástupcovia SaS vôbec nebudú v Ústrednej komisii pre referendum a v obvodných komisiách ich bude iba päť.

Debata o odvolaní Sulíka debatou o soche Svätopluka

Debata o soche sa spustila po vystúpení exministra kultúry a podpredsedu Smeru Mareka Maďariča, ktorý k dôvodom v návrhu na odvolanie pridal aj sochu Svätopluka. O jej zotrvaní na hradnom nádvorí sa v súčasnosti diskutuje. Predseda národnej rady je podľa Maďariča barbar. „Odstraňovanie sôch je barbarstvo a odstraňovanie sochy Svätopluka je protislovenský čin,“ vyhlásil.

Sulík má na takýto krok podľa neho politické aj pragmatické dôvody. „Predsedovi marketingovej strany SaS sa to v určitej chvíli zazdalo ako dobrá téma, ktorá môže prekryť jeho vlastné kauzy a množstvo koaličných problémov,“ poznamenal. „Je to nízka motivácia prekrývať vlastné prešľapy odstraňovaním sochy Svätopluka,“ podotkol Maďarič. Svätopluk sa podľa neho „dobre hodí aj na nehorázny zámer ovplyvňovať sčítanie hlasov v referende.“ Ako podotkol, po tomto výroku mal Sulík sám odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu. „Čo sa dá čakať od kultúrneho barbara, podľa ktorého sa dejiny Slovenska začínajú od momentu, keď bola zavedená rovná daň,“ pýtal sa Maďarič.

Kriticky sa vyjadril podpredseda Smeru-SD aj ku komisii, ktorá sochu Svätopluka posudzuje. Jej odporúčanie sochu premiestniť stojí podľa neho na chabých a pochybných základoch. Ak bude socha odstránená, bude to podľa Maďariča nevídaný precedens. „Z hradného vrchu netreba odstrániť sochu Svätopluka, ale Richarda Sulíka,“zdôraznil.

„Konečne som pochopil, čo znamená SaS – Svätopluk alebo Sulík,“ vyhlásil Dušan Čaplovič zo Smeru. Podľa jeho spolustraníčky Dariny Gabániovej sú „tie tanečky okolo sochy úplne nepochopené.“ Alexander Slafkovský z SDKÚ-DS je presvedčený, že socha Svätopluka „patrí na strechu Smeru a nie na Hrad.“

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM