Webnoviny - Svet

Sulík vyzval voličov Smeru-SD k referendu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Predseda NR SR Richard Sulík vyzval voličov Smeru-SD, aby sa zúčastnili na referende, ktoré bude 18. septembra. „Po vyhlásení referenda už nejde o žiadnu stranícku akciu, všetci občania môžu vyjadriť svoj názor,“ uviedol dnes na tlačovej besede Sulík. Podľa neho voliči Smeru-SD by si nemali nechať ujsť príležitosť rozhodovať v referende sami. Podľa neho správanie Smeru-SD je schizofrenické, keď na jednej strane jeho predstavitelia hovoria, že rešpektujú inštitút referenda, a na druhej strane vyzývajú občanov nezúčastniť sa na ňom. „Byť voličom Smeru, neviem čo mám robiť,“ dodal.

Sulík žiadosť Smeru-SD, aby sa o imunite v parlamente hlasovalo až po referende, považuje za politické kľučkovanie. Zároveň dodal, že ak neschváli zúženie imunity parlament, môžu o tom rozhodnúť občania v referende. Priznal, že ako predseda parlamentu poslal starostom a primátorom listy, v ktorých ich žiada, aby vyzvali cez miestne rozhlasy občanov, aby prišli na referendum. Podľa neho za poslanie listov NR SR zaplatila 2 500 eur, čo je podstatne menej ako sa v parlamente míňalo v minulosti.

Šéf parlamentu avizoval, že do konca týždňa by chcel predstaviť návrh na zníženie platov poslancov. V súčasnosti stále prebiehajú rokovania predstaviteľov poslaneckých klubov o tomto návrhu.

Strana Smer-SD nemôže podľa jej predsedu Roberta Fica odporučiť svojim voličom, aby sa zúčastnili na referende 18. septembra. „Smer-SD si váži ústavu i všetky inštitúty, ktoré z nej vyplývajú, vrátane referenda. Referendum je výsledok predvolebnej kampane SaS, referendom manipuluje verejnosť,“ vyhlásil Fico v pondelok na tlačovej besede po rokovaní Predsedníctva Smeru-SD. Referendum podľa Fica bude o viacerých už vyriešených otázkach alebo o otázkach, o ktorých koalícia môže rozhodnúť v parlamente obyčajnou väčšinou.

Fico včera obvinil SaS, že sa navyše v súvislosti s referendom správa podvodne. Predseda NR SR Richard Sulík cez podateľňu národnej rady nechal distribuovať listy starostom a primátorom, v ktorých ich vyzýva, aby využili miestne rozhlasy na oslovenie občanov v súvislosti s referendom.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM