Webnoviny - Svet

Surfing poslal do undergroundu Jozef II.

WEBNOVINY.SK

Jozef II. Foto: rajsurferov.sk BRATISLAVA 10. augusta (WBN/PR) – Pred viac ako dvomi storočiami potlačil ovietenský cisár Jozef II. ľudové pltnícko-surferské hnutie, ktoré v tom čase mohutnelo na slovenskom území. To je dôvod, prečo sa v učebniciach dejepisu nedozvieme nič o tom, že surfovanie vzniklo na Slovensku. Je to ďalšie zo šokujúcich odhalení bádateľov, ktorí sa nechali inšpirovať pesničkou a klipom moderného speváka Hafnera s názvom Slovensko, raj surferov.

Podľa nájdených dokumentov dosiahlo surfovanie na brvnách svoj vrchol koncom 18. storočia. Usporadúvali sa surferské jarmoky a existovalo viacero dielní na výrobu dobových surfov.

Zlom prišiel v rokoch 1769 – 1790, keď sa uplatňovali opatrenia panovníka Jozefa II., ktoré surfing na Slovensku definitívne pochovali ako nepatričný prejav národnej identity.

Surfovanie tak postupne prechádzalo do undergroundu, až kým nebol surfing na Slovensku definitívne vyhladený a spolu s ním aj všetky stopy a záznamy.

Viac sa dozviete na stránke www.rajsurferov.sk.

Najzásadnejšie objavy naši bádatelia už zrejme vyniesli na svetlo sveta. Svoje úsilie však nevzdávajú. Keď sa dozvieme niečo nové, určite vám to povieme.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM