Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: 300-tisíc eur v batohu? Len drobné...

Už aj Česi si ironicky uťahujú z vysvetlenia exšéfa slovenských železníc, ktorý si na benzínke zabudol batoh s viac ako štvrť miliónom eur. Je to však smiech cez slzy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: 300-tisíc eur v batohu? Len drobné...
Zdroj: TASR

Neuveriteľný prípad sa stal pred pár dňami na benzínovej pumpe pri Štrbe. Jej zamestnanec zrejme ešte stále úplne nerozdýchal svoje prekvapenie, keď otvoril batoh, ktorý si tam niekto zabudol. Naskytol sa mu totiž pohľad ako z mafiánskych filmov – vo vnútri boli naskladané balíčky bankoviek v hodnote 300-tisíc eur. Ťažko si predstaviť, prečo by normálny človek mimo kriminálneho prostredia chodil s takouto sumou po verejnosti. Ešte menej je pochopiteľné, ako mohol batoh s takýmto majetkom niekde zabudnúť… Prípad fascinuje aj české médiá, píše o ňom idnes.cz .

Smiešna výhovorka

Český portál informuje, že podľa medializovaných informácií sa k batohu s rozprávkovým majetkom prihlásil Štefan Hlinka. A čuduj sa svete – nie je to mafián, ale bývalý generálny riaditeľ slovenských železníc, ktorý na konci roku 2014 požiadal o uvoľnenie z funkcie. Momentálne je však členom dozornej rady spoločnosti Cargo, kam ho nominovalo ministerstvo dopravy.

Hlinka svoje peniaze môže dostať späť, ale najprv musí polícii vysvetliť, odkiaľ vzal takú závratnú sumu. Podľa jeho majetkových priznaní toľko nezarobil ani za päť rokov vo vysokej funkcii riaditeľa železníc. Z vyšetrovania uniklo, že policajtom poskytol vysvetlenie, ktorému by zrejme neuverilo ani malé dieťa – peniaze vraj našiel v dome svojej matky. Tá už, samozrejme, nežije, takže sa jej vyšetrovatelia nemôžu spýtať, odkiaľ vzala státisíce eur.

Zabudnutý úplatok

Českí čitatelia pod článkom idnes.cz si o prípade myslia svoje a patrične si z neho uťahujú. „Chudááák, išiel si kúpiť rožok a po ceste stratil drobné. Čo je na tom zvláštne?“ pýta sa Pavel Smolka. Kontruje mu ďalší čitateľ: „Babička si len šetrila do matraca na pohreb.“

Jaroslava dodáva, že veľa starých ľudí si celý život doma odkladá peniaze, ale je zvláštne, že matka pána Hlinku našetrila obrovský majetok v eurách, pričom túto menu Slovensko prijalo len relatívne nedávno…

„To naštve… zabudnúť niekde úplatok a ešte sa k nemu aj prihlásiť… to už asi bude trošku hlúposť,“ píše Ondrej. V podobnom duchu píše aj veľa ďalších čitateľov: „… takto narušiť plynulý tok špinavých peňazí a spôsobiť tak problémy ich majiteľovi… jediný, kto na tom fakt zarobí, je poctivý nálezca.“ Podľa zákona má totiž pracovník benzínky nárok na desať percent z celkovej sumy ako nálezné.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM