Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: 5 dôvodov, prečo ľuďom Báthoryčka naháňa hrôzu

Naša krvavá grófka neprestáva zahraničné médiá fascinovať. Prirovnávajú ju k Drakulovi, označujú hororovou legendou a pozývajú na návštevu Čachtíc.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: 5 dôvodov, prečo ľuďom Báthoryčka naháňa hrôzu
Zdroj: TASR

Viacero svetových médií si v poslednom čase všimlo hrôzostrašný príbeh Alžbety Báthoryovej. Opisujú ho so značným zanietením ako vzrušujúcu hororovú legendu, ktorá sa zakladá na historických udalostiach. Pre Slovensko to môže byť celkom dobrá turistická atrakcia. Americký pop-kultúrny portál PopWrapped vymenováva 5 dôvodov, prečo je Báthoryčka aj po štyristo rokoch schopná naháňať ľuďom zimomriavky.

1. Báthoryčka zavraždila 650 ľudí

Podľa portálu našli v súkromných izbách grófky záznamy s menami jej 650-tich obetí, ktoré spísala vlastnou rukou. “Po jej zatknutí odviezli z hradu stovky tiel,” dodáva PopWrapped.

2. Na opísanie Báthoryčky vám slovo “sadistická” nestačí

„Aj keď v tom čase nebolo ničím výnimočným, že páni kruto trestali svojich sluhov, grófka pozdvihla mučenie na úplne novú úroveň a vyžívala sa v bolesti iných,” píše portál. Pridáva historku, ako v zime polievala svoje obete vodou a nechávala ich vonku zamrznúť. V krutostiach ju vraj podporoval aj jej manžel a vraj ju dokonca naučil aj nové spôsoby mučenia.

3. Báthoryčkin smäd po krvi

Portál správne uvádza, že informácie o údajnom kúpaní sa v krvi mladých panien sa objavili až po grófkynej smrti a nie sú podložené žiadnymi písomnými dôkazmi. Je to však jedna z legiend, ktorá sa najviac uchytila medzi bežnou verejnosťou.

4. Jej meno je zakázané vysloviť

Existuje anglická legenda o Krvavej Mary – len sa skúste postaviť pred zrkadlo a vysloviť trikrát za sebou jej meno! Rovnako tak bolo podľa PopWrapped v Čachticiach sto rokov zakázané vysloviť meno Alžbety Báthoryovej.

5. Inšpirácia ako Drakula

Príbeh krvavej grófky by podľa portálu mohol poslúžiť ako románová inšpirácia rovnako, ako to bolo v prípade rumunského kniežaťa Vlada Napichovača. Vďaka knihe Brama Stokera sa stal známy skôr ako Drakula. „Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by Vlad pohrýzol niekoho do krku a cical jeho krv, ale jeden Bathoryčkin sluha vypovedal, že grófka opakovane hrýzla svoje obete,” píše PopWrapped.

Na záver trochu nadneseného článku pridáva portál aj pozvánku na Slovensko: “Ak vás toto všetko príliš nevydesilo, môžete navštíviť hrad v Čachticiach na Slovensku, kde Báthoryčka mučila svoje obete.”

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM