Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj našinci predávajú v zahraničí hnus

Staré mäso dávno po záruke a otrasné hygienické podmienky – to je vizitka obchodu v britskom Normantone, ktorý predáva slovenské potraviny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj našinci predávajú v zahraničí hnus
Zdroj: TASR

Slováci sa radi poburujú nad nízkou kvalitou dovážaných potravín. Nie je to tak dávno, čo verejnú debatu zamestnával škandál s pokazeným brazílskym mäsom dovezeným na Slovensko i do celej Európy. Lenže podobné prehrešky sa stávajú aj pri predaji slovenských potravín v zahraničí. Prípad, ktorý popisuje britský portál Derbytelegraph má síce len malé rozmery jedného lokálneho obchodu, ale povesť Slovenska rozhodne nevylepšuje. Aj keď je možné, že Slováci sú v tom napokon nevinne…

Mäsové prehrešky

Britskí potravinoví hygienici vykonali kontrolu v obchode Miesny v Normantone. Výsledok bol veľmi nepriaznivý a majiteľ môže byť rád, že mu prevádzku nezavreli. „Miesny sa špecializuje na slovenské potraviny. Hygienici v ňom našli 17 dovezených mäsových výrobkov, ktoré boli po lehote spotreby. Tri z nich už boli otvorené a čiastočne spotrebované,“ píše Derbytelegraph.

Majiteľ obchodu musel celkovo vyhodiť až 15 kilogramov mäsových výrobkov. Niektoré z nich boli po lehote už viac ako tri týždne. “Jedno balenie šunky bolo vyložené mimo chladiaceho boxu viac ako štyri hodiny. Musela sa okamžite vyhodiť, keďže ide o potravinu, ktorá podlieha rýchlo skaze,” uvádza portál.

Bez pokuty

Hygienici udelili majiteľovi jeden bod v rámci hodnotenia na päť-bodovej stupnici. Plný počet piatich bodov znamená „veľmi dobré hodnotenie“ a nula bodov je konštatovanie, že prevádzka potrebuje „okamžitú nápravu.“ Derbytelegraph neuvádza, či Miesny dostal aj pokutu. Samotní britskí čitatelia v reakciách pod článkom však volali po tom, aby takýto obchod rovno zavreli. Portál priniesol aj vyjadrenie majiteľa obchodu, ktorý sa bráni tým, že je v tomto biznise nováčik: “Je to náročné podnikanie a máme veľa povinností. Rozhodol som sa, že si urobím hygienický kurz, aby som sa dozvedel viac o hygienických požiadavkách.”

Nízky hygienický štandard prevádzky skonštatovali aj samotní inšpektori. Nielenže o tejto základnej oblasti personál obchodu nič nevedel, ale na toaletách pre zamestnancov chýbal aj “hygienický spôsob sušenia rúk.”

Otázne však je, či obchod skutočne predáva najmä slovenské potraviny a kto je vlastne jeho majiteľom. Názov Miesny je totiž poľský a britský redaktor si mohol dva slovanské národy ľahko pomýliť. Pravdou však je, že takéto obchody vo Veľkej Británii zvyčajne predávajú mix zahraničných potravín pre širšiu komunitu Poliakov, Slovákov, či Čechov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM