Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ak ohŕňate nos nad utečencami, nehcite naše peniaze

Taliansky premiér to povedal otvorene - jeho krajina nebude platiť miliardy eur do európskeho rozpočtu, keď jej nikto nechce pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ak ohŕňate nos nad utečencami, nehcite naše peniaze
Zdroj: TASR

Dá sa prakticky s istotou povedať, že Slováci by to cítili rovnako ako Taliani, ak by boli v ich koži. Južanská krajina totiž platí do európskej kasy o osem miliárd eur ročne viac, ako z nej dostáva späť a zároveň ju nikto nechce odbremeniť od obrovského počtu utečencov.

Od začiatku roka ich k talianskym brehom priplávalo viac ako 150 tisíc. Preto Rím hromží na neochotné krajiny ako Maďarsko či Slovensko a vyhráža sa, že ich nebude živiť cez eurofondy.

Zabudnite na peniaze!

„Európskej únii dávame každý rok 20 miliárd eur a späť dostávame 12 miliárd. Maďarsko či Slovensko nám prednášajú o migrantoch, zároveň nám však s nimi odmietajú pomôcť a potom ešte chcú naše peniaze. V tom prípade môže Taliansko využiť svoje právo veta pri debate o európskom rozpočte na rok 2017,“ vyhlásil taliansky premiér Matteo Renzi v televízii RAI 1.

Renzi narážal na fakt, že sú to práve nové členské štáty, ktoré stále poberajú z európskeho rozpočtu cez eurofondy najviac. Spoločnú kasu pritom plnia najmä staré členské štáty, ktoré práve teraz potrebujú pomoc s utečencami. V poslednom období prišlo do EÚ viac ako 1,3 milióna migrantov.

Maďari to vyriešili ostnatým plotom na svojej južnej hranici a spolu so Slovákmi patria medzi najväčších odporcov prerozdeľovania migrantov medzi všetky štáty EÚ. „Ak chcete stavať ploty, zabudnite na talianske peniaze… ak k vám neprídu od nás utečenci, neprídu ani naše peniaze,“ hromžil Remzi v RAI1.

Kde je pravda

Argumenty neochotných krajín, kam patrí aj Slovensko, čiastočne uznal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Pre agentúru AP potvrdil, že migrantom sa skutočne na Slovensko alebo do Maďarska nechce. „Je to hanebné a neprijateľné, aby utečenci v Grécku a Taliansku odmietali nastupovať do lietadla mieriaceho do inej destinácie ako je Nemecko… je len veľmi málo migrantov, ktorí súhlasia s premiestnením.“

Realita skrátka dokazuje, že Európska komisia tlačí nové členské štáty do niečoho, čo je len ťažko realizovateľné. Jej plán z minulého roka počítal s rozdelením 160 tisíc utečencov z Grécka a Talianska. Do dnes sa však podarilo premiestniť do iných krajín len sedem tisíc z nich.

Aj keď to ide ťažko, štáty ako Slovensko, Česko, či Maďarsko neukázali ani len dobrú vôľu prijať tých zopár Sýrčanov, či Afgáncov, ktorí by predsa len boli ochotní zvoliť si ich krajiny za nový domov. Nepriamo za to zaplatia krátením eurofondov, z ktorých každoročne dostávajú miliardy eur.

Členské štáty už rozhodli, že na budú rok pôjde z európskeho rozpočtu o 7,4 miliardy eur viac práve na problémy súvisiace s migračnou vlnou a to na úkor štrukturálnych fondov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM