Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako podporujeme kubánsku propagandu

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zaslal kubánskej veľvyslankyni ďakovný list, v ktorom velebí zásluhy kubánskych doktorov v slovenských nemocniciach.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako podporujeme kubánsku propagandu
Zdroj: TASR

Každý autoritársky režim potrebuje čo najviac pozitívnych reakcií z demokratického sveta, aby tak mohol pred svojim obyvateľstvom obhajovať svoju totalitnú vládu. Či už je to Irán, Severná Kórea alebo v aktuálnom prípade Kuba, ich vládcovia sa vždy snažia využiť každú nepatrnú zmienku alebo návštevu predstaviteľov západného sveta na vlastnú sebachválu. Preto by politici demokratických krajín mali byť veľmi opatrní, aby ich dobre myslené slová neboli prekrútené alebo použité na propagandu. Takýto scenár je cítiť aj zo spôsobu, ako o liste slovenského ministra zdravotníctva Druckera informuje kubánska tlačová agentúra Prensa Latina.

Vraj má výsledky

Traja kubánski lekári pricestovali na Slovensko v máji, aby pomáhali pri aplikácii lieku Heberprot-P, ktorým sa liečia pacienti s diabetickou nohou. Je to spôsob, ako sa slovenská vláda rozhodla deblokovať starý kubánsky dlh. Heberprot-P však nemá európsku registráciu a Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v EÚ, ktorá sa rozhodla ho napriek tomu vyskúšať.

Ministerstvo zdravotníctva liek obhajuje s tým, že sa ním liečilo už viac ako 150-tisíc pacientov vo viac ako dvadsiatich krajinách sveta. Kuba chcela rovnaký biznis uzatvoriť aj s Českou republikou, ale Praha je opatrná a odmietla. Prešovskí lekári, ktorý kubánsky liek testovali ako prví, si ho však pochvaľujú. Vraj prináša jasné výsledky.

„Osobne si myslím, že tento liek nie je všeliekom, ale je výborný a patrí do spektra komplexnej liečby diabetickej nohy,“ vyjadril sa v minulosti primár cievneho oddelenia prešovskej nemocnice Pavol Kováč. Nemocnica zverejnila aj fotky, podľa ktorých sa hojenie rán pacientov po nasadení Heberprotu-P zlepšilo.

Budeme na nich spomínať…

Havana nerobí dodávkou lieku Slovensku žiadnu charitu. Veď takýto spôsob splácania starého dlhu je pre ňu oveľa výhodnejší, ako keby mala platiť dolármi. Slovenský minister zdravotníctva Tomáš Drucker však mal ešte potrebu zaslať kubánskej veľvyslankyni na Slovensku Yalile Pite špeciálny ďakovný list, o ktorom informuje kubánska agentúra.

„Slovenský minister uviedol, že doktori Elena Rodriguez Corrales, Eberto Carrazana Peinado a Ridel Jesús Febles Sanabria zohrali kľúčovú úlohu pri dosiahnutých úspechoch s týmto liekom… zdôraznil ich cenné rady, skúsenosti a vedomosti, pričom dodal, že na kubánskych doktorov sa bude spomínať ako na priekopníkov tejto liečby pre tento národ,“ píše Prensa Latina.

Prúd oslavných ód na kubánskych doktorov, na ktorých je „ostrov slobody“ taký hrdý, nemá v podaní kubánskej agentúry konca: „Drucker zdôraznil, že kubánski lekári sa stali neoddeliteľnou súčasťou zdravotníckeho personálu slovenských nemocníc, v ktorých pracujú… ďalej dodal, že Kuba a Slovensko budú aj v budúcnosti pokračovať na ďalších projektoch, ktoré posilnia vzájomnú spoluprácu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM