Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aký dar od nás dostala britská kráľovná?

Buckinghamský palác zverejnil zoznam darov, ktoré kráľovská rodina dostala v minulom roku. Do výberu tých najzaujímavejších sa dostal aj slovenský prezent.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aký dar od nás dostala britská kráľovná?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Britská kráľovská rodina dostáva každoročne stovky darov pri rôznych príležitostiach – či už sú to oficiálne cesty alebo sviatky jej členov.

V minulom roku bola nádielka obzvlášť bohatá, keďže Alžbeta II. oslavovala okrúhle 90. narodeniny. Je milé, že v záplave drahých, vzácnych i bizarných darov sa nestratil ani ten zo Slovenska.

Zaujali sme

„Na zdravie!“ môže si povedať Jej Veličenstvo Alžbeta II. pri pohľade na darček od slovenského veľvyslanca k jej narodeninám. V mene Slovenskej republiky jej podaroval truhlicu vína. Krásny dar hodný kráľovnej zaradili britské médiá do výberu „najbizarnejších a najkrajších“ darov, ako píše britský portál Dailymail.co.uk.

Britská panovníčka sa ešte mohla tešiť z lososa a whiskey z Írska, dostala aj vrece soli z Panenských ostrovov, kabátiky pre svojich milovaných psíkov, jelenie parohy, či drevenú šalátovú misu.

Podľa portálu ju však zrejme najviac potešil kôň s menom Sir John, ktorého jej zaslali z Kanady, keďže Alžbeta II. je milovníčkou a znalkyňou týchto ušľachtilých zvierat.

Hokejka pre princeznú

Rozkošné deti Wiliama a Kate boli doslova zasypané najrôznejšími podarúnkami v uplynulom roku. Len počas návštevy Kanady každý z nich dostal 165 darov. Tomu sa hovorí detstvo…

Trojročný princ George si rozbalil nové Lego a jeho chlapčenskú dušičku určite potešila aj medaila Vancouverskej polície. Na zozname jeho darov je aj vlnená prikrývka, letecká kombinéza a záchranná vesta.

Ani nie dvojročná princezná Charlotte dostala topánočky, klobúk, gitaru, bublifuk, šašovské okuliare, puzzle, či sladkosti. Je sympatické, že neznámy darca sa rozhodol vybočiť zo zaužívaných stereotypov a malej princezničke venoval miniatúrnu hokejku.

Nič im nepatrí

Naprázdno neobišli ani ich rodičia. Wiliam si medzi darmi našiel aj čipkovú snehovú vločku, bubon, orlie pero, toaletné potreby a dokonca aj chlebový mix a mätový tonik. Jeho krásna manželka Kate dostala jedenásť fliaš vína, dve magnetky na chladničku, deväť krabíc cereálií, vešiak a samozrejme veľa kvetov a oblečenia.

Portál dodáva, že všetky dary môžu členovia kráľovskej rodiny používať, ale v skutočnosti im nepatria. Nemôžu sa predať ani vyhodiť a tvoria súčasť kráľovskej zbierky, ktorá sa dedí z panovníka na panovníka. Buckinghamský palác zverejňuje ich zoznam každý rok.

Kráľovna Alžbeta
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM