Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Američania nám vrátili nebezpečného lupiča

Ľubomír K. utiekol pred spravodlivosťou do USA, ale napokon sa aj tak postaví pred slovenského sudcu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Američania nám vrátili nebezpečného lupiča
Zdroj: internet

Kriminálnici, ktorí sa chcú vypariť aj so svojím lupom, si väčšinou ako útočisko vyberajú exotické teplé krajiny. Slovenský lupič si to namieril do USA, kde sa mu aj nejaký čas darilo skrývať. Pred pár dňami ho však americké orgány deportovali späť do vlasti. O prípade informuje oficiálny portál amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti.

Neschoval sa

Aký konkrétny zločin má Ľubomír K. (30) na svedomí americký portál neuvádza. Slovenské orgány však po ňom pátrali cez Interpol a ich snaha sa napokon vyplatila. “Ľubomír K., hľadaný slovenskou stranou pre lúpež, bol zadržaný 20. júna v rámci projektu Red II na základe podnetu Interpolu,” píše portál.

Slovenský zlodej si ešte pár týždňov posedel v americkej väzbe a napokon ho bezpečnostné zložky v polovici augusta eskortovali až domov, kde ho odovzdali do rúk slovenským kolegom.

“Toto vyhostenie dokazuje naše neustále nasadenie v boji proti hrozbám voči národnej bezpečnosti a snahám o narušenie hraníc,” vyhlásil americký predstaviteľ zodpovedný za vyhosťovanie cudzincov John Tsoukaris.

Portál uvádza, že od roku 2009 už Američania takto vyhostili viac ako 1150 zahraničných kriminálnikov, ktorí sa doma dopustili ťažkých zločinov ako únosy, vraždy a znásilnenia.

Prečítajte si aj: USA O SLOVENSKU: Bratislava prežíva kávovú revolúciu!

Hrozia nám opäť víza?

Slováci môžu cestovať do USA bez víz od roku 2008. Tento úspech bol výsledkom dlhoročných a ťažkých vyjednávaní s americkou stranou, ktorú bolo treba presvedčiť, že Slováci nepredstavujú pre Spojené štáty americké bezpečnostnú hrozbu a nebudú v krajine robiť problémy.

Američania však môžu svoje rozhodnutie kedykoľvek zmeniť a zaviesť vízový režim späť, ak by nadobudli presvedčenie, že priveľa slovenských občanov v ich krajine porušuje zákon a to predovšetkým čiernou prácou, ilegálnym pobytom alebo trestnými činmi.

Preto prípad Ľubomíra K. čiastočne vrhá zlé svetlo na všetkých Slovákov, ktorí chcú cestovať do USA. Lupič je totiž nielen medzinárodne hľadaný zločinec, ale zároveň zostal v Amerike ilegálne, čím porušil zákon. Bez víz alebo iného povolenia je totiž možné v krajine zostať len tri mesiace a potom sa musí každý cudzinec vrátiť domov.

Prečítajte si aj: SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľných 15 rokov v otroctve na britskej farme

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM