Eliška Šándorová Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Američania obdivujú našu ekokapsulu. Zdá sa im však drahá

Štýlové a super ekologické bývanie v podobe maličkej ekokapsuly dobýva najmä americký trh. Slovenskí vývojári už sú zahltení záujmom najmä z Kalifornie, píše prestížny americký denník The Washington Post.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Američania obdivujú našu ekokapsulu. Zdá sa im však drahá
Zdroj: Ecocapsule.sk

Zožať úspech na tvrdom americkom trhu sa už darí nielen slovenským firmám z oblasti IT ale aj mladým architektom z bratislavského štúdia Nice Architects.

Reportáž o ich mobilnom minidomčeku, ktorý je nielen štýlový ale aj energeticky plne sebestačný, čo znamená, že nepotrebuje pripojenie na elektrinu ani vodu, už priniesli médiá ako CNN, The Telegraph a aktuálne aj The Washington Post.

Pre štýlových dobrodruhov

Ak vám k životu stačí osem metrov štvorcových priestoru, máte silný zmysel pre ekológiu a slobodného ducha, ekokapsula vás zrejme zaujme. Malý domček v tvare vajíčka je vybavený rozkladacou posteľou, stolíkom, sprchou s toaletou a kuchynským kútikom. Vďaka solárnym panelom na streche, veternej turbínke a systému zberu dažďovej vody môžete ekokapsulu zložiť doslova kdekoľvek a nepotrebujete žiadnu prípojku.

„Je menšia ako malý domček a dá sa ťahať za autom. Ak máte elektromobil, tak vám ho dokonca nabije,“ píše v reportáži o slovenskom produkte The Washington Post. „Je ideálna pre dobrodruhov, večných cestovateľov, rodiny, ktorým sa páči žiť mimo mesta, alebo mladých ľudí, ktorí hľadajú neprehliadnuteľné a dostupné bývanie.“

Chutná ale drahá

Okrem chvály však reportáž upozorňuje na cenu 90 tisíc dolárov, ktorá sa zdá aj Američanom príliš vysoká. „Je to chutné,“ cituje denník architekta zameraného na ekologické stavby Travisa Pricea. Slovenskú ekokapsulu však hodnotí ako štýlový ekologický luxus a upozorňuje, že pokiaľ sa nezníži cena, na trhu zrejme neprerazí.

„Za cenu viac ako 13-tisíc dolárov za meter štvorcový patrí skôr do zabezpečenej garáže ako do prírody,“ hovorí Price. Porovnáva to s cenou moderného ekologického domu, ktorá je asi štyrikrát nižšia.

Jeden z autorov slovenského vynálezu, Tomáš Žáček priznáva, že o tomto probléme vedia. „Keď ich začneme vyrábať vo veľkom, budeme môcť znížiť aj cenu,“ cituje ho The Washington Post. Na záver dodáva, že už ďalšia séria ekokapsúl dostupná na budúci rok, by mala byť lacnejšia a s vylepšeným systémom skladovania energie.

Americký sen

„USA je pre nás najväčší trh,“ hovorí Žáček a spresňuje, že za oceán by mala smerovať viac ako polovica celej produkcie. Záujemcovia sa hlásia z Texasu, Arizony, aj New Yorku, ale najviac ich prichádza z Kalifornie. „Myslím, že to súvisí s tamojším životným štýlom a hodnotami,“ vysvetľuje slovenský architekt. Američania sú skrátka zvyknutí žiť v malých karavanoch a v Kalifornii je stále modernejší aj ekologický životný štýl.

Rick Fedrizzi, ktorý je predsedom americkej Rady zeleného biznisu, je „nadšený“ slovenským vynálezom. „Potrebujeme práve takéto hravé nápady, aby sme presadili potrebné inovácie, ktorých výsledkom budú zelenšie školské triedy, zdravšie nemocničné izby a trvalo udržateľné domy a kancelárie,“ uzatvára pre The Washington Post.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač

Ecocapsule
3
Galéria
Zdroj: Ecocapsule.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM