Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Americkí priatelia smútia za utopenou Zuzanou

Bola zlatíčko, pracovitá, priateľská, všetci ju mali veľmi radi... vyznáva sa so slzami v očiach americká šéfka mladej Slovenky, ktorá sa tragicky utopila v oceáne .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Americkí priatelia smútia za utopenou Zuzanou
Zdroj: TASR

Je to už pár dní, čo nešťastné nočné kúpanie tragicky ukončilo letný pobyt mladej slovenskej študentky Zuzany v USA. Jej kamaráti, kolegovia i samotná americká šéfka z obchodu so sladkosťami, kde Zuzana brigádovala, sú nesmierne zdrvení. Portál nj1015.com píše, ako spomínajú na jej láskavú povahu a typickú slovenskú pracovitosť. Tragédia sa stala na americkej pláži Point Pleasant Beach v štáte New Jersey, USA.

Dievča zo zlata

„Hneď od samého začiatku, ako prišla do práce, bolo zrejmé, akú má pracovnú morálku. Už z letiskovej haly doslova vybehla,“ spomína šéfka obchodu so sladkosťami Jessica Alongi na nebohú Zuzanu Oravcovú (24). V práci si ju nemohla vynachváliť a rovnako dobre spolu vychádzali aj na priateľskej úrovni.

„Nenechala vás, aby ste preložili steblo trávy, o všetko sa hneď postarala sama. Svoju prácu robila veľmi akčne a sama od seba… nikdy sa na nič nesťažovala a jediné, čo chcela, bolo vykonať skvelú robotu… bola naozaj zlatíčko, vždy rozžiarila miestnosť, v ktorej sa ocitla,“ dojímavo hovorí Jessica.

Nešťastná noc

V jednu horúcu letnú noc však Zuzana so svojim kamarátom Tomášom (23) dostali zlý nápad – o 2:30 nad ránom sa išli kúpať do rozbúreného Atlantiku. Zrazu ich však začal unášať zradný a mimoriadne silný prúd. Mladý muž sa ešte dokázal dostať na breh, ale Zuzana svoj boj s vlnami prehrala.

Médiá priniesli aj vyjadrenia očitých svedkov: “Volali sme o pomoc, zalarmovali sme políciu a hovorili sme im, že vo vode zostalo dievča… je to vážne smutná udalosť pre celú komunitu, myslím, že už bola považovaná za miestnu.”

Zuzanu hľadali až do druhého dňa policajti, potápači a záchranári s helikoptérami. Bolo to však márne. Jej telo oceán vyvrhol až v nedeľu podvečer. Miestny starosta Stephen D Reid to označil za *“skutočnú tragédiu.*” Portál nj1015.com píše, že Zuzana mala doma na Slovensku priateľa, ktorý ju mal čoskoro prísť pozrieť aj s jej rodičmi. Tomáš bol vraj iba dobrý priateľ.

Na konci článku je pripojené aj náučné video, ako sa má človek správať, keď ho v oceáne začne ťahať silný prúd. Je špecifický tým, že plavca neťahá pod hladinu, ale ďaleko preč od pobrežia. Podľa videa sa v takej situácii človek nemá snažiť plávať proti nemu smerom k pláži, pretože je to zbytočné. Treba plávať bokom, pozdĺž pobrežia, pretože prúd väčšinou nie je veľmi široký. Zamieriť priamo na breh treba až v okamihu, keď plavec cíti, že už ho nič neunáša.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM