Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Banská Štiavnica je pre zamilovaných

Unikátny Archív Lásky v dome Maríny, ktorú básnik Andrej Sládkovič tak osudovo miloval, sa stáva svetovou atrakciou. Zamilované páry sem môžu prísť nielen na Valentína.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Banská Štiavnica je pre zamilovaných
Zdroj: TASR

Slovensko sa môže pochváliť jedným z najkrajších svetových rekordov – oficiálne najdlhšia ľúbostná báseň na Zemi je Marína. Nešťastne zamilovaný básnik Andrej Sládkovič ju napísal svojej milej v roku 1846. Dielo ich oboch prežilo a urobilo ich nenaplnenú lásku skutočne nesmrteľnou. Krásneho príbehu veľkého citu sa chytili aktivisti v Banskej Štiavnici a v rodnom dome Maríny zriadili jedinečné Epicentrum Lásky. Ako zaujímavé miesto na výlet si ho všimol aj britský portál verejnoprávnej BBC.

Nemožno mi ťa neľúbiť…

„Krásne starobylé mestečko na Slovensku prevádzkuje Archív Lásky. Zamilované páry tam na Valentína môžu vložiť oddané vyznania svojej lásky,“ píše BBC. Opisuje jedinečnú inštaláciu v dome Maríny Pischlovej v Banskej Štiavnici, kde múza Andreja Sládkoviča skutočne žila v rokoch 1820 až 1899.

Vďaka moderným technológiám sa 2900 veršov básne Marína premenilo na sto tisíc Schránok lásky. Je to prekrásny archív, kde každá schránka predstavuje jedno písmenko, znak, či medzeru Sládkovičovej básne. Návštevníci v nich môžu zanechať malý príbeh svojej vlastnej veľkej lásky. Je to nepochybne jedno z najkrajších miest, kam sa zamilovaná dvojica môže na Valentína vybrať.

BBC uvádza aj krátky preklad legendárnych veršov: „Možno mi tvojich úst sa odrieknuť, možno mi ruku nedostať, možno mi seba samého zahubiť, nemožno mi ťa neľúbiť!“

Nenaplnená láska

Britský portál pripomína, že Marína je súčasťou školských osnov a ich príbeh je naozaj dojímavý: „Andrej a Marína sa do seba zamilovali, keď mali len 14 rokov. On bol chudobným študentom, ktorý ju doučoval v bohatom dome jej rodičov. Stala sa jeho múzou, ale bohužiaľ, rodičia jej za ženícha vybrali bohatého výrobcu perníkov.“

Ich láska zostala nenaplnená a možno práve vďaka tomu sa premenila do najdlhšej ľúbostnej básne na svete. BBC píše, že Sládkovič sa stal kňazom a dva roky po Maríninej svadbe sa oženil s dcérou úradníka. V štiavnickom Epicentre Lásky nájdu návštevníci aj Láskomer, kde si svoje city môžu odmerať. Každý, kto prispeje odkazom do Schránky Lásky, sa môže tešiť aj na malé prekvapenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM